the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Thailand
  5. Architectkidd
  6. 2010
  7. VR Museum / Architectkidd

VR Museum / Architectkidd

  • 00:00 - 22 April, 2011
VR Museum / Architectkidd
VR Museum / Architectkidd, Courtesy of  architectkidd
Courtesy of architectkidd

Courtesy of  architectkidd Courtesy of  architectkidd Courtesy of  architectkidd Courtesy of  architectkidd + 11

  • Architects

    Architectkidd - Udomsak Komovilas, Jariyawadee Lekawatana, Luke Yeung
  • Location

    Bangkok, Thailand
  • Category

  • Project Team

    Luke Yeung, Phuttipan Aswakool, Jariyawadee Lekawatana, Tammarat Rodpul, Manassak Senachak
  • Owner

    Vichai Raksriaksorn, King Power
  • Area

    600.0 m2
  • Project Year

    2010

Text description provided by the architects. The project is part of a new cultural program for a large retail complex in Bangkok, Thailand. The existing commercial space is a 30-meter glass atrium dome. The design of the gallery, housing Buddhist statues and artifacts, is located along the perimeter of the ground floor of the atrium.

Courtesy of  architectkidd
Courtesy of architectkidd

Architectkidd responded to these contrasting programs by developing a strategy of 'deep' patterns. By projecting a diagonal grid on to the vertical solid surface that is also radial in plan, these 'deep' patterns result in architectural walls and partitions with continously variable thicknesses. The design allows for varying levels of openness and privacy between the gallery and the commercial spaces, while maintaining a high level of consistency.

Courtesy of  architectkidd
Courtesy of architectkidd

The 'constantly variable' design emerged while working within the constraints of the project and with the fabricators on the structure and construction. A singular system was needed in order to simplify the installation process, but at the same time, it had to be accumulative and assembled from small panels in order to generate the overall form.

Courtesy of  architectkidd
Courtesy of architectkidd

The resulting 'Public Wall' is over 60 meters in length and wraps around the existing commercial space. Visitors experience the exhibition by walking around the enclosed circular pathway. The Public Wall, which changes in thickness from 40 centimeters to over 1 meter, creates a gallery space that is both uniform while incrementally shifting, expanding and contracting, reflecting a mediative sensibility of the Buddha relics housed inside.

Courtesy of  architectkidd
Courtesy of architectkidd

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "VR Museum / Architectkidd" 22 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/129528/vr-museum-architectkidd/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.