the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Thailand
  5. allzone
  6. 2009
  7. Shophouse Transformation / allzone

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Shophouse Transformation / allzone

  • 00:00 - 25 January, 2011
Shophouse Transformation / allzone
Shophouse Transformation / allzone, © Piyawut Srisakul
© Piyawut Srisakul

© Piyawut Srisakul © Piyawut Srisakul © Piyawut Srisakul © Piyawut Srisakul + 30

  • Architects

  • Location

    Bangkok, Thailand
  • Project Team

    Rachaporn Choochuey, Sorawit Klaimak, Isara Chanpoldee, Namkhang Anomarisi, Tharit Tossanaitada in collaboration with Stefano Mirti
  • Area

    650.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. Shophouse was the most common building typology of Bangkok during the process of urbanization of the city in the past century. However they are getting obsoleted nowadays because of city’s the transformation. Bangkok urban fabric is, nowadays, full of not-properly-utilized shophouses in most of the prime areas.

plan 02
plan 02

The project is an attempt to experiment with shophouse typology’s transformation. The existing condition were two not-in-use units of shophouse in one of crowded area of Bangkok. Every floor is transformed into a working-living unit, a new typology for a small business or live-in studio, that is quite rare type in Bangkok. While the ground level is completely open for parking and plants. (The 4th and the 5th floors are finally occupied by the architects). The addition parts are the new facades on both front and back made out of the prefabricated concrete blocks - the most common and cheapest construction materials found in the market - which is also acting as a sun shading, a curtain for privacy as well as thief protection device. The facades also create 'a breathing space', the space between the big windows and concrete blocks, for smoking, relaxing in the outdoor, plantings as well as air condensing units and service.

© Piyawut Srisakul
© Piyawut Srisakul

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Shophouse Transformation / allzone" 25 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/105334/shophouse-transformation-allzone/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Piyawut Srisakul

Shophouse Transformation / allzone