Bøler Church / Hansen-Bjørndal Arkitekter AS

© Nils Petter Dale

Architects: Hansen-Bjørndal Arkitekter AS
Location: ,
Architects In Charge: Jostein Bjørndal, Ellen Soma, Helge Hansen, Erik Andreassen
Design Team: Anders Langhelle, Liv Schulze
Project Year: 2011
Photographs: Nils Petter Dale, Laila Meyrick

Official Opening for Trollstigen National Tourist Route / RRA

Viewpoint /

Tomorrow, June 16th, marks the official opening of Reiulf Ramstad Architects‘ National Tourist Route project.  Back in 2004, the Norwegian firm placed first in an invited competition to design a viewing platform extending from the Trollstigen mountain plateau and an information center.  After eight years spent designing and constructing the vision, an official opening will be hosted by ’s Transport and Communications Minister Magnhild Meltveit on the plateau.  The national celebration also marks the 75th anniversary of the famous Trollstigvegen (the mountain was renamed as a marketing strategy years ago when tourism activity levels were rising).  RRA’s Trollstigen project is just one stop along miles of the Norwegian natural landscape that will promote tourism by bringing people in closer contact with the country’s beautiful backdrop.  The route, which runs between Geiranger and Trollstigen, provides rare driving experiences as people pass high mountains and deep fjords, with narrow ledges and small shorelines.   By developing this stretch, more will be able to enjoy such an experience.

Please view our previous coverage for more on the project which was voted ArchDaily’s Building of the Year for public facilities in 2009.

Norwegian Civil Aviation Authority HQ / Space Group

© Jeroen Musch

Architects: Space Group
Location: ,
Competition Team: 
Gary Bates, Gro Bonesmo, Adam Kurdahl, Fredrik Kjellman, Naofumi Namba, Tim Prins 
Project Development Team: Gary Bates, Gro Bonesmo, Adam Kurdahl, Anne Wodstrup, Naofumi Namba, Wenche Andreassen, Claudia Laarmann, Geir Vågen, Gesine Gummi, Jens Niehues
Client: Breeze Luft AS/ Luftfartstilsynet  
Site: Waterfront property, Bodø city center 
Area: 6,000 sqm
Completion: 2011
Design: Space Group
Photographs: Jeroen Musch

   

Gullesfjord Weight Control Station / JVA

© Håkon Aurlien

Architects: JVA – Vigsnaes AS Architects MNAL
Location: , Troms, Norway
Design Team: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Stian Schjelderup, Kazuhiko Yamada
Client: Statens Vegvesen, region Nord v/Frits Karlsen
Size: 308 sqm
Completion: 2011
Consultants: AS Frederiksen, Union Consult BORO VVS og Miljø AS, Malnes og Endresen AS.
Photographs: Håkon Aurlien, Nils Petter Dale, Stian Schelderup

  

Haraldsplass Hospital / C. F. Møller Architects

Courtesy of C. F. Møller Architects

The winning proposal by C. F. Møller Architects for a new 10,000 m2 ward building for Haraldsplass Hospital in , has been described by the jury as, “a whole new kind of hospital”. Gone are the traditional hospital corridors, to be replaced by open common areas and efficient logistics. The new building will lie at the foot of the Ulriken mountain, with the river Møllendalselven in front. More images and architects’ description after the break.

Survival Architecture Workshop

© Nikita Wu

Led by envir­on­mental archi­tect and anarch­ist, Marco Casagrande, representing the Aalto University Environmental Art Masters Program, stu­dents were to join in the cre­ation of a nomadic city on the ice, both weath­er­ing and embra­cing the cold and wind, and altern­at­ing bliz­zards and slush over the course of ten days. There were twenty of them in total. In addi­tion to Marco him­self, his wife, Taiwanese journ­al­ist Nikita Wu, his long time friend Norwegian archi­tect Hans-​Petter Bjørnådal, Czech MA stu­dent and carpenter-​extraordinaire Jan Tyrpekl, made up the organ­iz­a­tional team. The Lapland nat­ive believes in an almost cruel method to his medium, where human inten­tions come nat­ur­ally second to nature’s. It is with this in mind that one needs to approach his work­shop on the frozen lake of Rössvatnet in sub­arc­tic . More of the team’s description, by Guoda Bardauskaitė and Suzanne van Niekerk, on the workshop after the break.

Forest Stair in Stokke / Saunders Architecture

© Bent René Synnevåg

Architects: Saunders Architecture
Location: , Norway
Project Team: Todd Saunders, Attila Béres, Ken Beheim-Schwarzbach
Client: Stokke Municipality and Sti For Øye Sculptural Park
Built area: 30 sqm (11 m length, 1.2 to 3.5 m width, 4.5 m height)
Completion: January 2012
Photographs: Bent René Synnevåg

‘Noun.1 Unavailability’ / Gartnerfuglen Arkitekter

© Astrid Rohde Wang and Olav Lunde Arneberg

Designed by Gartnerfuglen Arkitekter, the small shelter for ice fishing, titled ‘Noun.1 Unavailability’, is built with and by nature. The timber frame is foldable for easy relocation and storage, and is effortlessly put up anywhere by one (or two small) persons in 30 seconds. More images and architects’ description after the break.

The Arch Cultural Center / 3XN

Adam Mõrk

Architect: 3XN
Location: ,
Client: Halse Property, Norway
Cost: 33,000,000 euros approx.
Size: 4,500 sqm approx.
Completion: December 2011
Photographs: Adam Mõrk

Tonstad School And Publich Bath / Filter Arkitekter

© Nils Petter Dale

Architects: Filter Arkitekter
Location: Tonstad,,
Collaborator: Richard Engelbrektsonmnal
Landscape architect: Bar Bakke as
Artist: Christian Sunde
Floor area: 6,690 sqm
Completion: 2011
Client: SirdalKommune
Contractor: Br. Reme as
Photographs: Nils Petter Dale

  

Villa Korsmo / Huus og Heim Arkitektur

© AS

Villa Korsmo is a single family house designed for a couple at just outside Oslo. It’s situated on a beautiful plot, characterized by natural vegetaion, pine trees and rugged terrain. The main idea for the project was to make a house that could connect the two sides of the plot, which is divided by a natural height in the terrain. More images and architect’s description after the break.

Power Stations Bjornstokk and Ovre Forsland / Stein Hamre Arkitektkontor As

© Mir &

Stein Hamre Arkitektkontor As shared with us their design for new hydraulic power stations in northern . The main idea is that the power stations should adapt to the site. More images and architect description after the break.

Northface House / Element Arkitekter AS

© Dinesen

Architects: Element Arkitekter AS
Location: Stavanger,
Design Team: Cathrine Vigander, Vidar Kutsen, Hallvard Huse, Alexander Wærste
Consultants: Boye og Waage & Co AS, Jan Petter Dybdahl AS and Moelven Massivtre AS
Gross area: 277 sqm.
Completion: 2010
Photographs: Element Arkitekter AS

 

The Teachers House / Element Arkitekter AS

©

Architects: Element Arkitekter AS
Location: Osterhaus gate 4, , Norway
Client: Union of Education Norway
Structural Engineer: Dr. Tech Kristoffer Apeland AS
Energy Consultant: Siv. Ing. JP Dybdahl AS
Artists: Jorunn Sannes (main façade), May Bente Aronsen (acoustic artpiece in lobby)
Total Area: 1,794 sqm
Photographs: Element Arkitekter AS

   

Kilden / ALA Architects

© Iwan Baan

Architects: ALA Architects
Location: Kristiansand,
Completion: July 2011
Competition Team: ltd, Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston
Project Team: ALA Architects ltd / Helsinki, Kristians
In Collaboration With: SMS Arkitekter AS / Kristiansand
Client: Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS
Photographs: Iwan Baan

New Våler Church Proposal / We Are You

Courtesy of

The proposal for the new church in by We Are You plays an important role in the landscape marking a new chapter in the history of Våler and presenting itself as a public meeting place for the people. This is demonstrated through its archetypal form and somewhat enigmatic exterior which create these expectations. More images and architects’ description after the break.

Naval Training Facilities / Longva Arkitekter

© Ivan Brodey

Architect: Longva Arkitekter
Location: Bergen,
Project: Naval Training Facilities
Client: Norwegian Defence Estates Agency
Date of Completion: 2011
Area: 9,050 sqm
Cost: 40 Mill Euro
Photographer: Ivan Brodey

New Valer Church Proposal / Krill Architecture

Courtesy of

In the competition for the church of , Krill Architecture focused on a concept of an open ring in the woods. Tapping on a source of collective creativity in modern architecture, their design offers the chance to bring the development of church architecture to a new level. A building combining monumentality to accessibility, openness to spirituality, is awesome, while being friendly. In short: a church fitting in this time. More images and architects’ description after the break.