We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Øyna Cultural Landscape Hotel / Green Advisers AS

Øyna Cultural Landscape Hotel / Green Advisers AS

© Håkon Sandmo KarlsenCourtesy of Green Advisers AS© Håkon Sandmo Karlsen© Håkon Sandmo Karlsen+ 24

More SpecsLess Specs
© Håkon Sandmo Karlsen
© Håkon Sandmo Karlsen

Text description provided by the architects. The “Øyna Cultural-Landscape-Hotel" is a part of Øynaparken, near Straumen, in Inderøy municipality in central Norway. Øynaparken is located on a natural hill above the old Sakshaug Church, with a view over the cultural landscape of the Trondheim fjord. Before the expansion, Øynaparken consisted of a restaurant with conference and event rooms. Øynaparken is managed by the Sakshaug family. The original idea of creating a new platform for marketing agricultural products from their own production has long since become a search for the unmistakable location in the region for the family and is reflected both, in their kitchen made from regional raw materials and in their interest in the surrounding landscape.

Courtesy of Green Advisers AS
Courtesy of Green Advisers AS
Outdoor area
Outdoor area
© Håkon Sandmo Karlsen
© Håkon Sandmo Karlsen

The expansion of the facility with 20 hotel rooms was the result of a steadily increasing demand for overnight accommodation in connection with the conferences and family celebrations held here. For the Sakshaug family, it was important that the view over the cultural landscape of the Trondheim fjord be preserved. To achieve this, all hotel rooms were placed on a lower level in the slope. Two hotel rooms each form a unit that slides out of the terrain in a simple shape.

Courtesy of Green Advisers AS
Courtesy of Green Advisers AS

The hotel rooms are accessed via a corridor that is completely underground and adapts to the shape of the hill. At its end, the corridor is connected to the higher-level reception and conference area with an elevator. The lawn in front of the restaurant and conference rooms seem to slide seamlessly over the hotel rooms and reveal the landscape to the north.

© Interiørfoto AS by Håvard Nyeggen Løberg
© Interiørfoto AS by Håvard Nyeggen Løberg

All constructions in the ground are made of concrete, while the cantilevered hotel rooms are made of solid wood elements. The standing exterior wooden cladding is kept in dark earth tones, which forms a harmonious contrast to the surroundings. The interior of the hotel rooms is alternated in light and dark wooden panels. In the entrance area, in the rear area of the hotel rooms, and in the adjoining corridor, the concrete construction is exposed, which creates a strong contrast to the high-quality finish of the wooden surfaces in the hotel rooms. Although the extension of the facility was carefully adapted to the topography, it creates new landscape accents through its formal language and fits in well with the owner's overall concept.

© Håkon Sandmo Karlsen
© Håkon Sandmo Karlsen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Øynavegen 60, 7670 Inderøy, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Øyna Cultural Landscape Hotel / Green Advisers AS" 22 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951717/oyna-cultural-landscape-hotel-green-advisers-as> ISSN 0719-8884
Courtesy of Green Advisers AS

Øyna 挪威文化景观酒店,伏地而建 / Green Advisers AS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.