Guangzhou Announces Shortlists for Two Museum Projects

© Flickr CC User jo.sau

The Guangzhou Bureau of Science and IT has announced the shortlists for two major projects in Guangzhou. The two museum projects – the Guangzhou Museum and the Guangzhou Science Museum, each worth over $160 million – will be the latest in a host of high profile projects in China‘s third-largest city, a list which includes Zaha Hadid‘s Guangzhou Opera House, the 600m tall Canton Tower, IFC Guangzhou by Wilkinson Eyre Architects and the Guangzhou Circle, among others.

The Guangzhou Museum will be located to the West of Lingnan Square near the Canton Tower, while the Guangzhou Science museum will be located to the East. Practices making the two lists include Bjark Ingels Group, Miralles Tagliabue EMBT, TFP Farrells, MAD Architects and Steven Holl Architects. Read on after the break for the complete shortlists.

HENN Wins Competition to Build Cenke Tower in Taiyuan

© Visualisation HENN

Berlin-based Henn Architekten has been chosen as the winner of the architectural competition to design the 280-meter Cenke Tower in . Located on a north-south axis, the mixed-use tower will include office, hotel, and retail space.

MedForCE Medical Research Center Winning Proposal / Henn Architekten

Courtesy of

Henn Architekten shared with us their first prize winning proposal in the architectural competition to design the new medical research center of ‘s University Hospital, which is the main facility for the Institute for Microbiology and Hygiene. The new building defines the north-eastern edge of the medical faculty site and its southern end is connected to the main axis of the planned campus. It comprises two interlocking, annular complexes, each surrounding an interior courtyard accessible from a forecourt. More images and architects’ description after the break.

Porsche Pavilion at the Autostadt in Wolfsburg / Henn Architekten

© HG Esch

Architects: Henn Architekten
Location: ,
Design: Martin Henn, Klaus Ransmayr Paul Langley
Principal: Prof. Dr. Gunter Henn
Quantity Surveying: Paul Lawrence Lars Becker, Wolfgang Malisius
Construction Management: Wolfgang Wrba, Siegfried Kruse, Hendrik Noack, Karl Rosebrock
Project Year: 2012
Photographs: HG Esch

Work Environments / DETAIL

We recently got to preview the newest addition to ’s typological series, Work Environments: Spatial concepts, Usage strategies, Communications. It will be available next month (August 2011), and it is great for anyone who is interested in improving a user’s working conditions beyond the basic ergonomic and safety requirements. The first third of this volume deals with spatial organization, acoustics, lighting, and user satisfaction. The rest of the volume features projects from which the various concepts developed in the first third can be used to analyze them. I, personally, enjoyed the section on user satisfaction and how to measure it. After reading this section I speculated how researchers would control for the various confounding factors that exist in the uniqueness of each building presented in the rest of the book. This would not be an easy task by any means, but the necessity of such research is made clear throughout this volume.

Read more after the break.

Nano-Polis: Nanotech Research and Development Park / Henn Architekten & Henn StudioB

outside view

Henn Architekten shared with us their proposal for the international competition to design the new ‘Nano-Polis Masterplan’ in , China where they won the first prize. The proposal was designed by ’s Design & Research Studio HENN StudioB who drew their inspiration from both traditional Chinese urban planning and modern science for their concept on the research and development park for Nanotech. The use of innovative technologies and environmental strategies help to make their design a more comfortable place for its users while decreasing its energy consumption. More images and architect’s description after the break.

Central Business District Wenzhou / HENN ARCHITEKTEN+HENN Studio B

Courtesy of HENN Studio B

HENN ARCHITEKTEN‘s design and research studio, HENN Studio B, has been awarded first prize in the international competition to design the new central Business District in Wenzhou, . They have kindly chosen to share with us their winning proposal, providing additional images and a succinct description after the break.