Guangzhou Circle / Joseph di Pasquale architect

  • 07 Jan 2014
  • Mixed Use Selected Works
Courtesy of

Architects: Joseph di Pasquale architect
Location: , Guangdong, China
Design Team: Alessandro Tonassi, Nazareno Cerquaglia, Ma Jun, Zhang Hong Ge, Ma Chong, Wang Ying, Yi Ji Xuan, Peng Hui Fang, Cui Hong
Structural: SIGGMA engineering, Politecnico di Milano
Enginering: SCUT, South China University of Technology
Building Site Engineer: Wang Zhan Shan, Chen Jing Qian
Area: 85000.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Joseph di Pasquale architect

Courtesy of Joseph di Pasquale architect

From the architect. On December 16th 2013 the completion ceremony of the Guangzhou Circle Mansion had taken place in Guangzhou, China. It’s the Headquarter of Guang Dong HongDa XingYe Group and the venue of GDPE Guangdong Plastic Exchange, the world largest stock exchange for raw plastic material with more then 40 billions euros of annual turn over.

Courtesy of Joseph di Pasquale architect

Local and Italian authorities will attend the ceremony including the Italian General Consul in Guangzhou mr Benedetto Latteri and the scientific responsible of the Italian Embassy in Beijing, mr Giuseppe Rao.

Courtesy of Joseph di Pasquale architect

The building has been designed by the Italian architect Joseph di Pasquale and his professional practice AM project from Milan that has been the winning proposal of the international architectural competition held in 2009. The total height is 138 mt for 33 floors, 85.000 square meters of floor area and about 50 million euros of global investment. The inner hole is a unique space that has no equal in the world with its almost fifty meters of diameter (48 mt).

Section

The architectural concept intends to design landmark building that will be immediately perceived as native Chinese Landmark Building using a closed and central structure instead of the usual western skyscrapers stereotype. Therefore the architecture is fully defined, and iconic, very close to the Chinese way of perceiving and understanding. It’s a sort of “urban logo” that works as a landmark in the same way that ideograms are used in the Chinese writing, instead of the alphabet.

Courtesy of Joseph di Pasquale architect

The architectural concept is inspired by the strong iconic value of jade discs and numerological tradition of fengh shui. In particular, the double disc of jade ( bi-disk ) is the royal symbol of ancient Chinese dynasty that reigned in this area around 2000 years ago . The building reflected in the water of the river creates exactly the same image: a double jade disc. This figure also corresponds to the number 8 and infinity symbol that Chinese culture has a strong propitiatory value. Just remember how the date and time of the start of the Beijing Olympics was for the same reason fixed to 8:08 am of the ‘ 8-8-2008.

Scheme

But the building is also a clear reference to the theme dear to the Italian Renaissance “quadratura del cerchio” (squaring the circle). The two circular facades in fact contain and support suspended groups of storeys that are actually “squaring” the perfect circumference of the facades in order to make the interior space orthogonal and habitable.

Courtesy of Joseph di Pasquale architect

The 33 floors are grouped to create two rows of volumes blocks that appears from the side of the building and are progressively pushed out till an extreme 25 meters cantilever. The main interior space is the exchange hall that is located just lower then the central hole of the building. This is the heart of the entire complex and of the entire company.

The initial structural concept has been developed and tested at the wind gallery of Polytechnic of Milan, and the structural calculations and final test has been developed by the South China University of Technology (SCUT) in Guangzhou.

Detail
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Guangzhou Circle / Joseph di Pasquale architect" 07 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=464054>
  • tung

    this cant be uglier..

  • Dr.Knight

    Scared…

  • dukui

    Wooo. F.
    The other disaster building. em, but once I rethink about it, I would suggest to build more balconies or adjust the corner rooms at the edge of the big coin. Then things may be more conceptual…
    But Still I wanna say F!

  • UmiD KarimoV

    center circle is just a decorative… they couldn’t solve that. inside of that shape is conflicting with outside…and color is not giving something to the grey city ..

  • UmiD KarimoV

    What’s Architecture???? Function?….no! Shape!?..maybe..Money!!?…YES!!

  • IIV

    :o !!! awful!
    what is going on in china? this is by far the worst i’ve seen so far this year.

  • Ralph Kent

    “The architectural concept is inspired by the strong iconic value of jade discs and numerological tradition of fengh shui.”

    Kill. Me. Now. Does it get any more arbitrary? That’s not a concept btw, that’s just scaling up an object.

    • Katsudon

      Well sadly this is the perfect kind of line to hook most of chinese boards!
      Then you have to deal with yourself.

  • richard beatson

    WTF?

  • richard beatson

    I think it should ‘roll’ to make it remotely successful

  • Sudar Khadka

    Im not sure if I should laugh or cry

  • Katsudon

    Feng Shui for Dummies!

  • RMNR

    Wow, such an amazingly beautiful building!

    Said no one ever.

  • KEV

    A better facade pattern could have made this a little better…ehh this is what rich Chinese CEOs like, what are you gonna do….

  • Johnnymorales

    They should cover each side with 2 giant funhouse mirrors that would magnify anything placed at the focal point of each mirror to cover the full size of the building ;)

    It would become an instant tourist attraction as everyone would want to see their face up there LOL

  • RRR

    Its a shame that the sun must not rise in this part of China, or wait… does it? and this building just seemingly neglected that, along with the rest of the climate. The next thing we will hear is about how sustainable this doughnut is… haha!