Call for Ideas: Lost Spaces 2015 Design Competition

Courtesy of d.talks

The lost spaces competition is a call for ideas to reframe how underused spaces in Calgary might be used. The aim is to address a particular challenge of public space – what to do with seemingly remnant pieces of public property. The challenge: what opportunities do lost spaces afford?

A “lost space” is any space that remains under-utilized within our urban environment. They might be leftover pieces, a ghost of the planning past. Lost spaces are part of the public realm, rarely designed to function with both social and environmental benefit to the city. You may consider a lost space as a passageway, a roundabout, space between two buildings, a highway shoulder, or tenants of the city’s history and memory. We’d like to ask you to dream, take risks and stretch what we think is possible. Submissions are due March 30, 2015. More about the competition, here.

The Linear House / Green Dot Architects

© Tom Arban

Architects: Green Dot Architects
Location: Toronto, ON, Canada
Design Team: Saied Mahboubi, Titka Safarzadeh
Area: 155.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Tom Arban

Canadian Team Takes First in Tirana Architecture Week’s “Lost Architecture” Competition

© &

Presented by the Ministry of Culture of Albania and Tirana Architecture Week 2014, ”Lost Architecture – [En]Visioning New City Squares” attracted international entries from students and practitioners under the age of forty alike. Designers were invited to submit proposals for the improvement of Pyramid Square in Albania’s capital, Tirana, and tasked with reflecting the city’s rich history and evolving identity.

Amongst the proposals received was one from a Canadian team comprised of architect Naiji Jiao and landscape architect Seven Xiru Chen, whose entry “The Pyramid Park” was awarded first place. Read more about the winning entry after the break.

Drolet Residence / NatureHumaine

© Adrien Williams

Architects: NatureHumaine
Location: Rue Drolet, Montréal, QC,
Area: 3000.0 ft2
Year: 2014
Photographs: Adrien Williams

Maison De Gaspé / la SHED architecture

© Maxime Brouillet

Architects: la SHED architecture
Location: Montreal, QC,
Year: 2015
Photographs: Maxime Brouillet

Cross-Laminated-Timber Cottage / Kariouk Associates

© Photolux Studio/Christian Lalonde

Architects: Kariouk Associates
Location: , QC J0X,
Architect In Charge: Paul duBellet Kariouk
Senior Design Associate: Chris Davis
Design Associates: Sarah McMurtry, Adam Paquette, David King
Year: 2014
Photographs: Photolux Studio/Christian Lalonde

Patisserie À La Folie / Atelier Moderno + Anne Sophie Goneau

© Stéphane Groleau

Architects: Atelier Moderno, Anne Sophie Goneau
Location: 1126 Avenue du Mont-Royal Est, Montréal, QC H2J 1X9,
Area: 650.0 ft2
Year: 2014
Photographs: Stéphane Groleau

Cowichan Regional Visitor Centre / Cohlmeyer Architecture

© Bob Matheson Photography

Architects: Cohlmeyer Architecture
Location: , BC, Canada
Area: 3100.0 ft2
Year: 2013
Photographs: Bob Matheson Photography

Barsa Taberna / +tongtong

© Lisa Petrole Photography

Architects: +tongtong
Location: St. Lawrence Co-Operative Day Care Inc., 4 Market Street, Toronto, ON M5E 1M6,
Area: 3000.0 ft2
Year: 2014
Photographs: Lisa Petrole Photography

ABSTRAKT Studio Architecture Chosen to Design Canadian Memorial to the Victims of Communism

©

ABSTRAKT Studio Architecture has won a nation-wide competition to design ’s national memorial to the victims of communism in Ottawa. Select from six finalists, ABSTRAKT’s provocative design superimposes 100 million singular pixel-like memory squares, each representing the fingertip of the lives lost, on a folded triangular concrete plane. 

“As the most prolific communist murderer Joseph Stalin famously said: ‘One death is a tragedy; one million is a statistic’… This ‘statistic’ takes main stage in our design by realizing its sheer enormity, thus raising awareness that every human life is unique and precious,” stated ABSTRAKT. 

Closse Residence / NatureHumaine

© Adrien Williams

Architects: NatureHumaine
Location: Rue Closse, , QC J4R,
Year: 2014
Photographs: Adrien Williams

Inclusivity as Architectural Program: A Reflection on Vancouver’s Woodward’s Redevelopment Five Years On

Officially opened in 2010, the Woodward’s Redevelopment project designed by Vancouver based Henriquez Partners Architects and situated in the city’s Downtown Eastside (DTES), was a contentious proposal from the time of its inception, and has continued to be so in the almost five years since its completion. Yet as the large-scale mixed-use complex, and its role in the community, nears the first of many milestone anniversaries, it offers us a chance for critical reflection and allows for perceptions and understandings to be gathered and assessed.

What has made Woodward’s an interesting case study, however, is the project’s attempt to act as a model for responsible development with respect to the regeneration of its surrounding urban and community context. Yet there has also been much criticism, with fears over rapid gentrification and claims that it has displaced some of the community’s most at-risk residents. For managing partner Gregory Henriquez, however, it was seen as an opportunity to introduce a place of inclusivity into the neighbourhood and as a chance to “share a portion of the wealth created in real estate development to support the greater good.”

OMA Tops Out on Beaux Arts Museum in Quebec

Aerial. Image © MNBAQ, Idra Labrie

Architects: OMA
Location: Discovery Pavilion of the Plains of Abraham, 835 Avenue Wilfrid-Laurier, Québec, QC G1R 5H8,
Architect In Charge: Shohei Shigematsu
Year: 2016
Photographs: MNBAQ, Idra Labrie, OMA / Luxigon, Provencher-Roy, OMA

New Halifax Central Library / Schmidt Hammer Lassen + Fowler Bauld & Mitchell

© Adam Mørk

Architects: Schmidt Hammer Lassen, Fowler Bauld & Mitchell
Location: Halifax, NS,
Prime Consultant Architect: Fowler Bauld & Mitchell
Area: 15000.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Adam Mørk

REX Cantilevers Stacked Library Entry Over Downtown Calgary Site

© Luxigon

REX has shared with us their competition proposal for ’s New Central Library (NCL). Though Snøhetta and DIALOG ultimately won the competition, was shortlisted as a finalist with an unconventional scheme that was based on adaptability, serendipity and treating the librarians as curators. By literally stacking the library’s program according to the client’s desired sequence, formulated six typological clusters hoisted on top an illuminated plinth. 

Check out the complete proposal, after the break. 

ATRIUM – Groupe Dynamite / Ædifica

© François Descôteaux

Architects: Ædifica
Location: Montreal, QC,
Area: 9800.0 ft2
Year: 2014
Photographs: François Descôteaux

Prince Philip Residence / Thellend Fortin Architectes

© Charles Lanteigne photo

Architects: Thellend Fortin Architectes
Location: Montreal, QC,
Year: 2014
Photographs: Charles Lanteigne photo

The Bibliothèque du Boisé / Consortium Labonté Marcil, Cardinal Hardy, Eric Pelletier architectes

© Yien Chao

Architects: Consortium Labonté Marcil, Cardinal Hardy, Eric Pelletier architectes
Location: , QC,
Presented by: Lemay
Area: 5000.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Yien Chao