Statoil Regional and International Offices / a-lab

© Luis Fonseca

Architects: a-lab
Location: Fornebu, Bærum,
Area: 117,000 sqm
Year: 2012
Photographs: Luis Fonseca, Ivan Brodey,

Eco-Cube Proposal / A-lab


© Placebo Effects for

A-lab is currently working on a design proposal for an eco-cube for the UNION group which will be a pilot project for A-lab’s eco-BIM technology.

The Økern area of faces significant changes in the near future and is being developed as a new destination in the city. The new Økern center brings shopping, culture and housing to the area. Lørenveien 68 will function as a broker between the new Økern center and Løren’s established residential area. More images and project description after the break.

In Progress: Statoil / a-lab

© Jiri Havran

Architect: a-lab
Location: Oslo,
Client: IT-Fornebu Eiendom
Landscape Design: Østengen & Bergo
Structural Engineer: Norconsult
M&E Services: Electro : Føyn Consult / Ventilation : Norconsult
Build Cost: 1,500 mill NOK
Project Area: 117,000 sqm
Photographs: Jiri Havran, Luis Fonseca

New Library and renovation of City Hall in Søgne / A-Lab

Courtesy

The construction of the new library and renovation of City Hall in , Norway is starting this September, Architects A-Lab is behind the new project. For images of the future library and renovated city hall, just follow us after the break.

Urban Plan for Furuset / a-lab with COWI AS & Architectopia

Courtesy of with & Architectopia

This competition entry for the densification of the surburb of Furuset outside of Oslo, Norway comes from a-lab in collaboration with COWI AS and Architectopia. The goal of the project is toreduce the CO2 emission by 50% by the year 2030, Furuset will be a model project in sustainable urban development by increasing the density of the community with the addition of 2500 housing units and 1500 workspaces.

With a growing and diversifying population, the designers considered the kind of urban plan that is adaptive and stable enough to nurture the growth of the community developing in Furuset. The proposal looks forward to creating a strong identity that forms the framework for a high quality of life. exciting urban spaces, diversity, density and a healthy economy.

More on the development of this proposal after the break.

Skien Brygg / A-lab and SEA

Courtesy of A-lab and SEA
A-lab of , and SEA of Copenhagen, Denmark) have collaborated for the winning design proposal in a competition for a new urban development on Skien Brygge, Norway.  The former harbor area, which occupies four hectare, is the site of a new urban community.  The site is defined by the water’s edge on the west and a steeply rising landscape on the east.
Read more about this project after the break.

Military Base / A-lab

A-lab just won a competition to design a in Norway which will be situated on the northern border with Russia.  The design challenge was to create a cohesive complex where work and private life coexist, and where military services meet the civil community.

More images and more about the winning design after the break.

IT-Fornebu Portal building / A-Lab

© Terje Løchen, Løchen Media Web

Architects: A-Lab
Location: Fornebu,
Partners in Charge: Odd Klev, Geir Haaversen, Adnan Harambasic
Design team: Jan Petter Seim, Tonje Løvdahl, Tor Inge Hjemdal, Jarand Midtgaard, Inger Totland
Client: IT-Fornebu Eiendom
Landscape design: Asplan Viak
Structural engineer: Rambøll Norge AS (competition phase: Arup)
Electro: Føyn Consult
Ventilation: Norconsult
Project Area: 28,000 sqm
Budget: 500 mill NOK
Project Year: 2009
Photographs: Luis Fonseca

A-Lab wins competition with Eco-Office design

The green folks at Inhabitat sent us this interesting project. This stunning energy-efficient office recently won a competition to design the 2012 location for ’s oil company StatoilHydro. Conceived by ’s A-Lab, the modern and flexible office compound took the winning bid from a pool of some 40 entries. The new site and office center brings together two previously separated buildings, opening up more efficient communication and reducing the need for cross-town travel and courier services. Five separate wings lie on top of each other in the shape of a star, keeping particular offices regionalized while still attached.

For more information, click here. More images, after the break.