Courtesy of 10 Design

Re-thinking Shanghai 2012 Competition

Architectural firm 10 Design from Shanghai and Hong Kong is inviting anyone of all ages – architects, students artists, all who are interested – to take part at their recently started competition, Re-thinking Shanghai 2012.
Partly driven by social and…

Courtesy of HartnessVision

Maynilad Water Complex Proposal / HartnessVision

Located in front of Manila City Hall, the proposed project by HartnessVision… integrates ‘water branding’ into the architecture of this Maynilad customer facility. The site is organized around 3 programmed axes (nature, access, amenities) in which pedestrians have priority. The

Green Roofs

Implementing green roofs into architecture is rapidly becoming a design principle for buildings at every scale. There are many benefits to a green roof including a decrease in heating and cooling costs, which in turn mitigates the urban heat island effect. Other benefits include a natural filter for rain water, an increase in the life span of the roof, a natural habitat for animals and plants and a reduction in dust and smog levels. In this post are four highlighted projects where a green roof is emphasized to produce successful sustainable architectural works.

Cais das Artes / Paulo Mendes da Rocha & METRO

Courtesy of Paulo Mendes da Rocha

Architect: Paulo Mendes da Rocha
Location: , ES,
Collaborators: Metro Arquitetos Associados, Martin Corullon, Anna Ferrari, Gustavo Cedroni, Flavio Rogozinski, Marcia Terazaki, Miki Itabashi (architects); Paloma Delgado, Paula Mendonça (trainees)
Client: Government of the State of Espírito Santo and arcelormittal-cst (companhia siderurgica de tubarão)
Project: 2008
Square total area: 26,500 sqm
Museum total area: 8,500 sqm
Theater total area: 14,000 sqm
Photographs: Courtesy of Paulo Mendes da Rocha

   

Killarney Ice Rink + Lobby / Acton Ostry Architects

© Nic Lehoux

Architects: Acton Ostry Architects Inc
Location: , British Columbia
Size: 40,000 square feet
Completion Date: 2009
Photographs: Nic Lehoux

Update: National Mall Design Competition Stage II Results

Trust for the National Mall has announced the Stage II results, naming the ten design teams selected to continue in the third and final stage of the National Mall Design Competition. The will undergo an approximate $700 million restoration in three selected areas – Union Square including the Reflecting Pool and the Ulysses S. Grant Memorial, Sylvan Theater on the Washington Monument Grounds, and the Constitution Gardens between the Vietnam Veterans Memorial and the Lincoln Memorial.

“We are excited about the teams selected to advance to Stage III and have no doubt each of them will create beautiful, useful and sustainable designs for the National Mall,” said Caroline Cunningham, President of the Trust for the National Mall. “We are eager to share their final designs with the public in April.”

Continue reading for more information and the complete list of finalists.

Budaörs Elementary School / DOBAI János DLA

© Bujnovszky Tamás

Architects: Dobai János DLA 
Location: ,
Client: Municipality of Budaörs , Szabó Gyula, Ács Katalin, †gergely Katalin
Total floor area: 12.551 sqm
Photographs: Bujnovszky Tamás, Tardos Tibor 


   

Gizmo / STUDIO UP

© Miljenko Bernfest & Marko Salopek

Architects: Lea Pelivan + Toma Plejić / STUDIO UP
Location: , China
Project team: Irena Bakić, Josipa Baričević, Nikola Brlek, Luka Cvitan, Jelena Martić, Marko Salopek, Hana Svatoš-Ražnjević, Vanda Trifunović
Collaboration: Velcon Projekt: Albert Pavlović, Veljko Nižetić, Lidija Nizić, Marko Sardelić (cosntruction design)
Photographs: Miljenko Bernfest, Marko Salopek

Fin Noir / Aino Kavantera and Federica Capitani

© Nicole Marnati

Architects: Aino Kavantera and Federica Capitani
Location: ,
Photographs: Nicole Marnati 

Video: Interview with Sou Fujimoto

Studio Banana TV had the opportunity to sit down with Tokyo-based architect Sou Fujimoto. He discussed the current inner-workings of his office and highlights his involvement with teaching in other countries, describing it as a “precious experience”. The importance of learning from other cultures and different has positively impacted his ever-expanding involvement with a variety of international projects.  He describes architecture as a “patient process” and believes architectural education should teach how exciting the profession is.

Would you like to see more? View ArchDaily’s interview with and some of his featured projects here.

Summer Villa at Lake Balaton / FBI Studio architects

© Zsolt Batár

Architects: FBI Studio architects
Location: ,
Project Team: Péter Basa and Adam Reisz
Structural Engineer: Laszlo Jordan
Landscape architect: Nora Geiger
Photographs: Zsolt Batár, Antal Kiss

Stuttgart City Library / Yi Architects

© Stefan Müller

The opening ceremony for the new City Library by Yi Architects was on October 21, 2011.  After winning a competition for the project in 1999, the new library for Stuttgart in southern Germany has finally been unveiled.   have shared with us the drawings and images of the project.  Follow us after the break.

Architect:  Yi Architects 
Location: Stuttgart,Germany
Opening Ceremony: October 21, 2011
Plot Area: 3 201 m²
Total Cost: € 79.0 million

Rubem Braga Elevator Complex / JBMC Arquitetura & Urbanismo

Courtesy of JBMC

Architects: JBMC Arquitetura & Urbanismo
Location: ,
Photographs: Celso Brando, JBMC

TOPOS Eco-Retail Development Proposal / Shift Architecture Urbanism

square

Dutch firm Shift Architecture Urbanism is the winner of a first prize, two second prizes and a third prize in the competition for an eco-retail development, the Groene Kamer, in Tilburg, the . The aim of the development is to create a new type of country estate where eco-retail, nature and recreation are brought together in an innovative way; A place where city and countryside meet, both physically and programmatically. The competition’s goal was to select the designers of four different building typologies which will populate the masterplan designed by Fabric and Lola landscape architects. Shift’s design, Topos, makes use of a topographic approach that allows for a profound integration of architecture and landscape. More images and architects’ description after the break.

Sió Pláza / A4 Studio

© Tamás Bujnovszky

Architects: A4 Studio
Location: Siófok,
Client: Sió Invest Kft
Area: 18 500 sqm
Completion: 2011
Photographs: Tamás Bujnovszky

Update: ABI / November


Finally! Amidst all the holiday cheer, we are happy to report a positive Architecture this month. From August through October, the has had a crazy run with large dips in the index, but November has changed that with a score a 52.0. Up from 49.4 in October, the 52.0 teamed with a new projects inquiry index of 65.0 rounds out a strong November.  Interesting to note, the South led the regional averages with 54.4 followed by the Midwest (50.9) and then the Northeast (49.1) and the West (45.6).  And, the sector breakdown measured multi-family residential at 55.8 while industrial/commercial tallied 53.9/ “This is a heartening development for the design and construction industry that only a few years ago accounted for nearly ten percent of overall GDP but has fallen to slightly less than six percent,” said AIA Chief Economist, Kermit Baker, PhD, Hon. AIA. “Hopefully, this uptick in billings is a sign that a recovery phase is in the works.  However, given the volatility that we’ve seen nationally and internationally recently, we’ll need to see several more months of positive readings before we’ll have much confidence that the U.S. construction recession is ending.”

overall 01

Burma School Competition Proposal / Site-Specific

The proposal by Site-Specific… for the Burma School competition aims at escaping from social depression, as Karen people are searching for freedom and are displaced from their homes. They are residing on a borrowed piece of land which they can

Decos / Inbo

© Gerard van Beek

Architects: Inbo
Location: , The
Project Team: Jeroen Simons, Saxon-Lear Duckworth
Other Collaborators: Arnold Homan, Hans van Velzen, Erik Berg, Arie de Jong, Ben van der Wal
Project Area: 2531 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Gerard van Beek