the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Cherem Arquitectos
  6. 2016
  7. Casa Candelaria / Cherem arquitectos

Casa Candelaria / Cherem arquitectos

  • 11:00 - 22 August, 2016
Casa Candelaria / Cherem arquitectos
Casa Candelaria / Cherem arquitectos, © Enrique Macías
© Enrique Macías

© Enrique Macías © Enrique Macías © Enrique Macías © Enrique Macías + 9

  • Architects

  • Location

    San Miguel de Allende, Mexico
  • Architectural Design

    Abraham Cherem, José Antonio Aguilar
  • Design Team

    Daniel Huerta, Cristian Noriega
  • Year of project

    2016
  • Photographies

    Enrique Macías
© Enrique Macías
© Enrique Macías

Text description provided by the architects. Casa Candelaria, Located at the outsides of San Miguel de Allende, Mexico, was conceived under concepts that detonate the strength in it presence and belonging to the place where it uproots, for which it was decided to return to the program of the Mexican haciendas and solve the new house around courtyards which themselves contain an activity that represents the tension and the relationship between the functions of the volumes that surround it.

© Enrique Macías
© Enrique Macías

Another key intention for the design development was the decision to use as constructive method rammed earth walls, with natural aggregates that allows the earth to become black toned that seeks the integration and mimicry with the environment where it was intended that the main element outside was the vegetation.

Floor Plan
Floor Plan

As for the benefits that the use of rammed earth gives us, is the thermal storage because of the thickness of 50cm, in a place of extreme weather, as San Miguel de Allende, it´s sought to achieve spaces that during the day could stay fresh and at night preserve the thermal gain they achieve during the day and radiate it into the interior, in order to create warm spaces. This strategy along with saving on the purchase and transfer of materials from distant places, make the construction time, cost and functional outcome to optimize in the best way possible.

© Enrique Macías
© Enrique Macías

Volumetrically the house solves each of the areas independently, creating blocks of black soil with predominance of solid and opening to the nature that surrounds the volumes through gaps that arise from floor to a 2.44m height where privacy and control of light is given by wooden blinds, revolving plates that generate an aperture and a total integration with the outdoor space.

© Enrique Macías
© Enrique Macías

Programmatically the project uproots in an area of 4 hectares and consists of a master house, the big house, another smaller houses, the guest house, a club house, the caretaker’s house and a jogging track 1km long that unites and represents all the project itself, giving way along its route activities, contemplation and transit between the volumes that make up the hole house.

© Enrique Macías
© Enrique Macías

The big house consists of 12 volumes that are organized around 2 large courtyards, dividing public and private areas of the house with 930sqm and 630sqm of outdoor areas between patios, terraces, pool and gardens and two interior corridors that weave the total volumes outwards.

© Enrique Macías
© Enrique Macías

The guesthouse consists of 4 volumes connected by a covered courtyard and 200sqm of construction. The materials used in this project as key players are compacted soil walls, parota wood indoor and archaeological stone outdoor, accompanied lesser extent of concrete, blacksmithing and tile floors.

© Enrique Macías
© Enrique Macías

In short, this house responds to Mexican haciendas in contemporary time with an innovative and effective construction system.

Cite: "Casa Candelaria / Cherem arquitectos" [Casa Candelaria / Cherem arquitectos] 22 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793602/casa-candelaria-cherem-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Enrique Macías

墨西哥荒漠住宅/Cherem 建筑设计事务所