We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Berrel Berrel Kräutler Wins Competition to Expand WHO's Geneva Headquarters

Berrel Berrel Kräutler has won the World Health Organization's (WHO) two-stage international design competition to expand its headquarters in Geneva, Switzerland. Employing a restrained approach, their design for a cubic office building will replace numerous temporary structures and unify the complex’s permanent infrastructure.

Overlooking the garden. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler Atrium. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler Restaurant. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler Site Plan

Refurbishment Viaduct Arches / EM2N

© Roger Frei © Roger Frei © Ralph Hut © Antje Quiram

Villa Sandmeier / Lacroix Chessex Architects

  • Architects: Lacroix Chessex Architects
  • Location: Veyrier, Switzerland
  • Collaboration: Ana Sa
  • Area: 150.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of Lacroix Chessex Architects

Courtesy of Lacroix Chessex Architects Courtesy of Lacroix Chessex Architects Courtesy of Lacroix Chessex Architects Courtesy of Lacroix Chessex Architects

Library, Game Library & Municipality Administration in Spiez / bauzeit architekten

© Yves André © Yves André © Yves André © Yves André

Competition Entry: Latitude Studio Consolidates Office Space at WHO's Geneva Headquarters

Latitude Studio’s entry for the World Health Organization’s (WHO) design competition to expand its Geneva headquarters seeks to embody WHO’s sustainable and collaborative approach to enhancing universal health. Their design consolidates individual offices and open workspaces within one facility, maximizing areas for collaboration and communication, while solar panels and rainwater collection systems improve the building’s sustainability. If chosen, the proposal would become one of three main buildings at the WHO headquarters.

Housing and Urban Planning of "Grand-Pré" Neighbourhood / Luscher Architectes

  • Architects: Luscher Architectes
  • Location: Crans-près-Céligny, Switzerland
  • Architect In Charge: Rodolphe Luscher, architect FAS/SIA, town planer FSU
  • Area: 13000.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Pierre Boss

© Pierre Boss © Pierre Boss © Pierre Boss © Pierre Boss

Atelier Albert Oehlen / Abalos + Sentkiewicz + Enguita&Lasso de la Vega

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia

Spotlight: Mario Botta

Working since he was 16, Swiss architect Mario Botta (April 1, 1943) has become a prolific and well known crafter of space, designing a huge array of places of worship, private homes, and museums, perhaps most notably the San Francisco Museum of Modern Art and the Church of San Giovanni Battista in Mogno, Switzerland. His use of traditional masonry over the streamlined steel and glass of so much modern architecture creates strong, self-confident buildings that pull together the contrast between the weight of his materials and lightness of his designs.

MeCri Museum / studio inches architettura

© Marcelo Villada Ortiz © Marcelo Villada Ortiz © Marcelo Villada Ortiz © Marcelo Villada Ortiz

OVO / Camilo Rebelo

  • Architects: Camilo Rebelo
  • Location: Fideris, Switzerland
  • Current Room Area: 20,8 sq.meters
  • Previous Room Area: 39,1 sq.meters
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Office archive

© Office archive © Office archive © Office archive © Office archive

Veterinary Clinic Masans / domenig architekten

© Ingo Rasp © Ingo Rasp © Ingo Rasp © Ingo Rasp

Hut Near the Lac de Joux / Kunik de Morsier architectes

© Eik Frenzel © Eik Frenzel © Eik Frenzel © Eik Frenzel

Morphosis Unveils Plans for 381-Meter-Tall Skyscraper in Vals

Morphosis Architectshighly anticipated plans for a new luxury hotel in Vals has been unveiled. The proposal, selected by 7132 Ltd (and denounced by the jury) following an international competition, was lauded by the client for its “minimalist approach” that will “help the hotel blend with the mountain landscape at the existing resort campus.” 

The ultra-thin, 381-meter-tall tower will be one of three Pritzker laureate-designed projects at the 7132 resort, joining Peter Zumthor’s Therme Vals Spa and Tadao Ando’s Valser Path, which is slated for completion in 2017.

More images and a response from Tadao Ando, after the break. 

Podium. Image © Morphosis Architects Lobby. Image © Morphosis Architects Suite. Image © Morphosis Architects Penthouse. Image © Morphosis Architects

New Readings Of Space: Placing Pools Of Oil Inside A Baroque Abbey Church

This sculptural installation, created by Swiss artist Romain Crelier, was exhibited at Bellelay Abbey in 2013. Although the structure dates back to the 12th century, the current Abbey Church of the Assumption was built by Franz Beer in a Vorarlberg Baroque style and completed in 1714.

Almost three hundred years later Crelier's piece, entitled La Mise en Abîme (which roughly translates to, 'to have put into an abyss'), placed two shallow pools of used engine oil to act as reflective mirrors. These 'puddles' "allow the viewers to interact with the architecture of the church by being pulled into the reflection so that they, in turn, become part of the sculpture themselves." According to We Find Wildness' interpretation, "the installation not only dispenses multiple visual thrills and mysteries but also offers a moment where sculpture creates another reading of space."

© We Find Wildness © We Find Wildness © We Find Wildness © We Find Wildness

The Apartment / BUREAU A

Courtesy of BUREAU A Courtesy of BUREAU A Courtesy of BUREAU A Courtesy of BUREAU A

Refugi Lieptgas / Georg Nickisch + Selina Walder

  • Architects: Selina Walder, Georg Nickisch
  • Location: Flims, Lieptgas, 7018 Flims, Switzerland
  • Architect In Charge: Selina Walder, Georg Nickisch
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Gaudenz Danuser, Ralph Feiner, Nuw

© Gaudenz Danuser © Ralph Feiner © Nuw © Gaudenz Danuser