Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Windows, Fence, FacadeConjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Interior PhotographyConjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Interior Photography, Door, FacadeConjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Windows, FacadeConjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - More Images+ 44

Santiago de Compostela, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  28500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  BANDALUX
  • Lead Architects: Manuel Carbajo Capeáns, Celso Barrios Ceide.
  • Collaborators: David Camiño Quintela, Laura Pardo, Beatriz Asorey, Alejandro Calviño Pérez
  • Technical Architect: Enrique Martínez Carregal
  • Construction Manager: María Blanco Dosil
  • Construction Site Supervision: Santiago García, Alberto Vieito, Mario Gerpe
  • Signage Design Outdoor Furniture And Community Premises: Cenlitrometrocadrado (Ricardo Tubío, Xabier Rilo)
  • Landscaping: Orza Paisajismo (Carmela Moral Ardines)
  • Installation Calculations: Obradoiro Enxeñeiros (Carmelo Freire Beiro)
  • Structural Calculations: Ameneiros Rey Arquitectos (Ismael Ameneiros, Santiago Rey)
  • Commercialization: Juan Alvarez, Fátima Amo, Laura Fernández, Inés González, Samuel Pérez
  • Promotion: Cornes Espacio Residencial SL
  • City: Santiago de Compostela
  • Country: Spain
More SpecsLess Specs
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Luis Díaz Díaz

The Program
The buildings house a residential complex made up of 125 apartments, garages, and storage rooms, which during the project and commissioning process have allowed the development of 22 different types of apartments, both on a single floor and in duplex format. The complex is exclusively dedicated to residential use. In addition to the apartments, there is a free space for public use and three covered community spaces: a children's playroom, a gym, and a dining room.

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Windows, Facade
© Luis Díaz Díaz
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Windows, Fence, Facade
© Luis Díaz Díaz
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Interior Photography, Facade
© Luis Díaz Díaz

The Site
The buildings are located on a lot occupied since 1873 by the Cornes Railway Station, part of which was rehabilitated and which today houses the "Casa das Asociaciones". This old station hosted the first railway line in Galicia between Santiago de Compostela and Carril. The building served passenger transport for two decades until the entry into service of the current Santiago de Compostela railway station (in another location) in April 1943. From that moment it continued to function for a few more decades as an auxiliary of goods under the name of Santiago-Cornes until the dismantling of the line at the end of the 20th century.

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Fence, Facade, Windows
© Luis Díaz Díaz
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Interior Photography, Door, Facade
© Luis Díaz Díaz
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Luis Díaz Díaz

The Outdoor Space

The urban planning of the area provided a layout with three linear blocks and two private free spaces for public use as relational elements between parallel strips. The formalization of the open spaces (exclusively for pedestrian use) is conditioned by their linear nature. More streets than squares, they are raised in direct relation to the ground floors of the buildings where residential use takes place, being longitudinally fragmented into two levels as a result of the existing unevenness. Consequently, a platform configured as a green corridor is created, drawing the transversal access routes to the apartments and the longitudinal ones "through" the space in visual and ecological connection with the surrounding parks. A series of voids are incorporated into this space towards the floors below ground level, allowing the facades to be "distanced" from the apartments and enabling the incorporation of larger trees and natural ventilation and lighting of the spaces for garages and storage rooms. The set is complemented by the provision of a transversal passage through the buildings that frees up the transversal views and decompresses the space between buildings.

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Interior Photography
© Luis Díaz Díaz

The Buildings

The approach is based on the premise of incorporating a high degree of natural light into the apartments and taking advantage of the views that the lot has toward the surrounding parks and the city as a whole.

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Image 38 of 49
First Floor
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Image 47 of 49
Section

The constructions on the ground level consist of three buildings between sixty and one hundred meters in length and a 12-meter bay with an overhang around its entire perimeter. The total perimeter of the built floor is accompanied by a fully glazed enclosure, foreseeing the use of the perimeter corridor as an exterior space for all the apartments, delimited by an exterior lattice as a brise soleil that filters the sunlight and the views between facing buildings. The enclosure of this exterior corridor will become the skin that defines the built volume, opting for a solid element that, distributed regularly, configures a pattern of colored concrete made up of pieces of twenty by twenty centimeters in a pattern eighty centimeters apart. This solution is generalized throughout the façade, taking it to the ground floor where a series of courtyards will be configured that allow the alignment enclosures to be distanced, forming a buffer space for the homes with the free space to which they open.

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Interior Photography, Chair, Windows
© Luis Díaz Díaz
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Interior Photography, Windows
© Luis Díaz Díaz
Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Windows, Facade, Courtyard
© Luis Díaz Díaz

Given the resounding geometry inherited from the urban planning of the area, the floors were unified in sets of two slabs to minimize the scale of the facades. In addition, they are endowed with movement, generating a series of small "turns" of some floors creating a movement in the volumetry that breaks the original prismatic envelope, reducing the strong impact of the implantation. Finally, the tinting of the concrete envelope was chosen to prevent the buildings from being diluted in the surrounding monochrome background and giving them a ferruginous color that recalls the industrial character of the original building, now converted into a beacon approaching the southwest façade of the Compostela expansion.

Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos - Exterior Photography, Facade, Windows
© Luis Díaz Díaz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Santiago de Compostela, A Coruña, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos" [Conjunto Cornes Espacio Residencial / Carbajo Barrios Arquitectos] 22 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/994009/conjunto-cornes-espacio-residencial-carbajo-barrios-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.