Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Windows, Chair, FacadeBlack Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Windows, ChairBlack Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, WindowsBlack Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Glass, Column, BeamBlack Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - More Images+ 10

Oslo, Norway
More SpecsLess Specs
Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography
Courtesy of a-works

Text description provided by the architects. Black Box Theater, founded in 1985, inhabits an old chocolate factory within a rapidly changing neighborhood of Oslo. To accommodate its strong artistic identity, dedicated to programming contemporary and experimental performing arts from Norway and abroad, the old foyer and bar area are re-imagined as a flexible environment to additionally host performances, events, post-show talks, workshops, and art exhibitions. The project was initially built as a prototype, tested, and evolved over a one-year period in close dialogue with the Black Box team, before arriving at its final design.

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Glass, Column, Beam
© Mattias F. Josefsson
Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Windows, Chair, Facade
Courtesy of a-works
Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Beam
© Mattias F. Josefsson

The room’s surfaces are newly painted white to enhance the continuity and neutrality of the space - like a landscape after a snowfall - with a few exceptions where turquoise tiles and concrete patches earmark traces of previous use.

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Windows, Chair
Courtesy of a-works
Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Windows
Courtesy of a-works

The existing variation of floor-to-ceiling heights naturally divides the otherwise single volume into three zones: a triple-height stepped entrance zone, a double-height center, and a single-height back-of-house and bar. Translucent floor-to-ceiling curtains are introduced at the border between each zone, a soft edge capable of dividing or joining the zones, with each zone populated by a collection of light, mobile structures, and furniture. 

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Windows
Courtesy of a-works

All interior elements derive from the transfiguration of materials and elements often found within theater and industry contexts: pipe-and-clamp systems form the ticket and technical booths and bar; perforated light filters transform into curtains; metal trolleys serve as tables and plant holders; while glass transport racks become high-backed benches.

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography, Windows, Beam
Courtesy of a-works

Together, the curtains, mobile structures, and furniture allow a single person the ability to quickly and easily reconfigure the room from one setting to another - a polyvalent space as the future of contemporary theater.

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter - Interior Photography
Courtesy of a-works

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oslo, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter" 07 Dec 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/993298/black-box-theatre-foyer-a-works-plus-kolab-arkitekter> ISSN 0719-8884

Courtesy of a-works

黑盒子剧场门厅 / a-works + Kolab Arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.