12.0 Residence / Studio 2+2

12.0 Residence / Studio 2+2

12.0 Residence / Studio 2+2 - Interior Photography12.0 Residence / Studio 2+2 - Interior Photography, Sofa, Table, Windows12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography, Facade, Garden12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography12.0 Residence / Studio 2+2 - More Images+ 32

Kanjari, India
  • Plumbing Consultant : Chetan Vyas
  • PMC : Tejas Dhvij
  • Irrigation Consultant : Gokul Tanna
  • City : Kanjari
  • Country : India
More SpecsLess Specs
12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography
© Inclined Studio

Text description provided by the architects. Amidst the scrubland setting of Kanjari Village, which is very close to the wetlands of Thol & Nalsarovar, lies this site which just had a lonesome Piludi(Salvadora persica) tree. The brief received was to make a residence with a gigantic living area to host large gatherings and a couple of bedrooms to reside within the precincts of these wetlands. It’s a single-floor residence enveloped in glass and exposed concrete to devise a monolithic composition. The complete house is shaded by an inverted slab cantilevered about 12 feet from the inner facade, supported by a mild steel colonnade for maximum visibility. This 12 feet projection defines the residence and that’s how the name of this house came up. 12.0 was designed on the principle of providing maximum prospects and even the open planning was done to support maximum visibility of the landscape from all the interior spaces.

12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography, Windows
© Inclined Studio
12.0 Residence / Studio 2+2 - Image 31 of 37
Plan - Site
12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography, Courtyard
© Inclined Studio
12.0 Residence / Studio 2+2 - Interior Photography
© Inclined Studio

The residence has been made to integrate the lush green ecosystem with the pleasant indoors. With full-height fenestrations which are mostly sliding & folding, the 1500 sq. ft living space transforms into an 8000 sq.ft gathering space as soon as the shutters are clamped to either side. There is also a courtyard that acts as a buffer between the semi-private and private bedrooms of the house. This court brings in more light & ventilation while acting as an open-to-sky lobby between the 2 bedrooms. Although small, this space creates a balance between the gathering and resting spaces and adds a required void between the activities.

12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography, Facade, Garden
© Inclined Studio
12.0 Residence / Studio 2+2 - Image 32 of 37
Plan
12.0 Residence / Studio 2+2 - Interior Photography, Sofa, Table, Windows
© Inclined Studio

The house is a system of 3 defined blocks as per the activity, the gathering block, the retiring block with the bedrooms, and the utility block with the wet kitchen & services. The plan of the house is quite straightforward with a wide vestibule looking towards the parametric ceiling of the internal dry kitchen. Both sides of this vestibule are distinctive views, where one is defined with wooden louvers, framing the central garden while the other of the courtyard with lush green Areca palms and Radermacheras.

12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography, Facade, Deck, Patio
© Inclined Studio
12.0 Residence / Studio 2+2 - Image 34 of 37
Section 01
12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography
© Inclined Studio

This vestibule takes us directly to the living and family areas, connected to the dining & dry kitchen, thus forming a great room. The dry kitchen is connected to a separate utility block that houses the wet(Maharaj) kitchen. The placement of Maharaj kitchen was kept separate so that it can cater to the outer deck, sunken sitting, and the party lawn directly without the need of disturbing the main residential space. Similarly, even the powder toilets have been provided in the same zone, so that they can be utilized from the inside as well as the outer sitting spaces.

12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography, Facade
© Inclined Studio

With a comforting and neutral color palette, the interiors follow the tone of sobriety. The complete floor has been laid with custom-designed terrazzo tiles, and the furniture design has pastel hues of blue and plum. The internal dry kitchen has a parametric ceiling carved out from sycamore wood logs, and this is the only complex element amidst the completely minimalist space design. This ceiling has been made up of more than 750 wooden pieces, each of a different size.

12.0 Residence / Studio 2+2 - Image 35 of 37
Elevation 01
12.0 Residence / Studio 2+2 - Interior Photography
© Inclined Studio

The dark stained Ashwood, the pastel upholstery, and the matt black aluminum sections and skirting are the only visible tones in the living areas. This has been done to justify the monolithic architectural shell, and thus there are no such pop-outs in the interiors. If we walk around this space, all we experience is the natural views borrowed through the large glass fenestrations. The two bedrooms are identical in elements with the same layouts and furnishings, with the only change in their color themes. Each and every space of the house has cross ventilation through the aluminum louvers, with insect nets, which have been taken as a part of the fenestrations so that the fresh air is cycled well throughout the building.

12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography
© Inclined Studio
12.0 Residence / Studio 2+2 - Image 33 of 37
Section 02
12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography, Facade, Courtyard
© Inclined Studio

The landscape has been designed as an ecosystem, with about 110 species of trees and more than 150 species of shrubs and groundcovers. Our goal was to preserve the datum, and thus the soil filling on this site was avoided unless necessary for good growth in vegetable farms. The site was 5 ft below the road level and after making a huge rainwater reservoir, we were able to fill up only about 2 ft to the datum. This helped us to save a lot of expenditure, as well as create a resource for irrigating the plantations throughout the year. The reservoir is able to save about 45 lakh liters of water, and due to it, we are able to support a lot of fauna, be it fish, or birds. Overall the site houses a nursery, a huge orchard, vegetable gardens enough to provide veggies for more than 20 families, a central party lawn, and a dense forest, adding to the diversity of the scrubland in the surroundings.

12.0 Residence / Studio 2+2 - Exterior Photography
© Inclined Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "12.0 Residence / Studio 2+2" 19 Nov 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/992423/1-residence-studio-2-plus-2> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.