House in Momoyama / OHArchitecture

House in Momoyama / OHArchitecture

House in Momoyama / OHArchitecture - Exterior Photography, Windows, FacadeHouse in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Living Room, BeamHouse in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Bedroom, Windows, BeamHouse in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Kitchen, Table, Wood, BeamHouse in Momoyama / OHArchitecture - More Images+ 40

Kyoto, Japan
More SpecsLess Specs
House in Momoyama / OHArchitecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© exp Atsushi Shiotani

Text description provided by the architects. A residence is a private building. Therefore, it tends to become a closed building, especially in a dense residential area. I wondered if I could create a house with openness while maintaining privacy.

House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Living Room, Table, Beam
© exp Atsushi Shiotani
House in Momoyama / OHArchitecture - Image 45 of 45
Plans
House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Chair, Beam
© exp Atsushi Shiotani
House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Living Room, Beam
© exp Atsushi Shiotani

Concrete blocks are often used as processing areas on the site of residential areas. Let's move the resolution of the block, which is usually a pronoun that specifies the area, one step inward. Concrete blocks form the boundary of the room, and the room gives the feeling of being outside.

House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Bedroom, Windows, Beam
© exp Atsushi Shiotani
House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Bedroom, Windows, Door
© exp Atsushi Shiotani

The inside and outside of this room will be covered with a large roof. A hut is hung from the roof and creates an interior space like under the eaves. The underground part of the space with a large roof is a parking lot It is connected to the site on the west side.

House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Bathroom, Beam, Windows
© exp Atsushi Shiotani

In the area where I was born and raised, there is a parking lot box in the basement, and the upper part is a vacant lot. The vacant lot that seemed to have a lot of places was the original scenery of the playground.

House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Beam
© exp Atsushi Shiotani
House in Momoyama / OHArchitecture - Interior Photography, Windows, Handrail
© exp Atsushi Shiotani

In the vacant lot at the top of the stairs, there are pipes standing up that I don't know where they are connected, and in the overgrown grass, a lot of insects were lurking. Children grow in the openness of such a residential area. I aimed for such a house where they could grow and enjoy their life.

House in Momoyama / OHArchitecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© exp Atsushi Shiotani

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Momoyama / OHArchitecture" 01 Nov 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/991499/house-in-momoyama-oharchitecture> ISSN 0719-8884

© exp Atsushi Shiotani

开放而私密,桃山长冈越中东町住宅 / OHArchitecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.