The Hem House / Portal 92

The Hem House / Portal 92

The Hem House / Portal 92 - Exterior Photography, Windows, FacadeThe Hem House / Portal 92 - Interior Photography, WindowsThe Hem House / Portal 92 - Interior Photography, TableThe Hem House / Portal 92 - Interior Photography, GardenThe Hem House / Portal 92 - More Images+ 15

Muzaffarnagar, India
  • Architects: Portal 92
  • Area Area of this architecture project Area:  3400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Photographs
    Photographs:Niveditaa Gupta
  • Lead Architects: Aanchal Sawhney, Sagar Goyal, Astha Verma, Richa Malhotra, Praneet Singh, Varsha Rath, Akshit Sethi
More SpecsLess Specs
The Hem House / Portal 92 - Exterior Photography, Windows, Facade
© Niveditaa Gupta

Text description provided by the architects. Located in the bustling town of Muzaffarnagar, India, The Hem House designed by Portal 92 is a residential refurbishment and redevelopment project sprawling across an area of 3400 sqm. The former establishment presented itself as two asymmetrical residential structures, that required stitching up to create an illusion of oneness. With a design intent to hem the two houses together, the façade was reconfigured to achieve a homogenous appearance. This was attempted by engaging in a pursuit to achieve a vague sense of symmetry in an inherently asymmetric system.

The Hem House / Portal 92 - Interior Photography, Windows
© Niveditaa Gupta

On approaching the Hem House, one stumbles upon a larger-than-life portico, that helps ground the structure and draws one’s emphasis to the central common space. Tugged forward, the volume imposes a sense of singularity to the house façade and cleverly masks the two discrete entrances of each house. A horizontal stone volume envelops the first floor with slits for plants to droop through. This curtain veil of stone and greens also functions as an extended balcony that opens up to the vast landscaped front.

The Hem House / Portal 92 - Interior Photography, Door, Chair, Handrail
© Niveditaa Gupta
The Hem House / Portal 92 - Interior Photography, Windows, Table
© Niveditaa Gupta

Wooden louver details have been carefully designed and fabricated to imbibe lightlessness, and warmth and create a sense of organized asymmetry. Engineered to feel delicate, the wooden details have been adapted to perform various functions. They contain and engulf planters, create the illusion of supports suspended from the ceiling, and form railings details intersecting with the built.

The Hem House / Portal 92 - Interior Photography, Windows, Door, Facade
© Niveditaa Gupta
The Hem House / Portal 92 - Interior Photography, Windows
© Niveditaa Gupta

The landscaped lawn is flanked by a recreational sit-out area, furnished with volumes carved out and juxtaposed against the site profile. Adorned by natural Thermo-Ash wood and soft limestone, the space provides a functional yet calming retreat offering restitute from the harsh sun. The Hem house serves as a face-lift of its former self with revived meaning, soulfully reshaping the way the structures and surfaces of the residence cohabitate – from the façade’s massive volumes to its ambitious details in modest materials, giving it a new lease of life. Much like the act of hemming, The Hem House comprises of spaces that are sewn and stitched into each other – to culminate into a fabric of oneness

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Hem House / Portal 92" 21 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/989281/the-hem-house-portal-92> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.