Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, WindowsNordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Interior Photography, ArchNordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Interior PhotographyNordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, WindowsNordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - More Images+ 16

  • Design Team : Cecilie Wille, Caroline Støvring, Olav Lunde Arneberg, Mari Høstmølingen Grennæs
  • Landscape Architects : Studio HP Hettie Pisters, MORFEUS arkitekter, Holo Design
  • City : Oslo
  • Country : Norway
More SpecsLess Specs
Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, Windows
© Finn Ståle Felberg

Location. Nordtvet Farm Kindergarten is located in northeastern Oslo, in the district of Kalbakken. The kindergarten is neighbor to, and interacts with, a farm that is open to the general public. The farm has a horseback-riding field, a farmyard, and animals one can visit. In the immediate vicinity, there is also a public swimming pool and library, and apartment buildings.

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, Windows
© Finn Ståle Felberg

The building as the third teacher. Educational research shows that children’s learning and development processes occur in interaction with other children, teachers, and the physical environment. The kindergarten can thus be seen as a ‘third teacher’ according to the pedagogue Reggio Emilia approach. Form, light, colors, materials, smells, sounds, and microclimate have therefore been important parameters during the design process. The children's perspective has been paramount. We wanted to appeal to children's imagination and understanding of the world and design a kindergarten where the building itself is a mentor. The kindergarten ensures a safe environment for the children. At the same time, the kindergarten facilitates play, learning, and physical activity through spatial contexts where light and shadow, and variation in room sizes, sounds, and smells create extraordinary places. The building challenges the children's motoric skills as well as their ability to fantasize.

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Interior Photography, Windows
© Finn Ståle Felberg
Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Image 18 of 21
Plan - Ground Floor
Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Interior Photography, Arch
© Finn Ståle Felberg

Adaptation to place. The kindergarten adapts to the surroundings by having a farm-like character. The architectonic expression is a wooden volume raised on columns, which can give associations to a traditional Norwegian ‘stabbur’ (the traditional Norwegian granary on farms).  Unlike the ‘stabbur’ though, rooms on the ground floor are enclosed with glass. This ensures bright and transparent interiors and views toward exterior play areas, the farm, and its animals. The second floor of the kindergarten is a continuous wooden roof. The roof volume is broken up into a series of gabled rooves that contribute to an architectonic relation with the farm buildings. The meeting between the quite regular ground floor plan, and the irregular wooden roof, form a series of different rooms inside and a very varied section. A pathway traverses the roof and forms a series of small and large outdoor spaces. These spaces facilitate areas for children to stay and play. The roof area thus becomes a part of the kindergarten’s play areas. 

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Interior Photography
© Finn Ståle Felberg

Sustainable wooden building. The kindergarten is constructed in massive wood using cross-laminated timber (CLT). 3D-based pre-cut fabrication has eased the realization of a building with complex geometry and varied room sequence. The load-bearing construction and interior walls are built using CLT. The continuous glass façade on the first floor gives the kindergarten a transparent character and creates good visual contact between the interior and exterior.

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail
© Finn Ståle Felberg
Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Image 19 of 21
Plan - First Floor
Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, Facade, Garden, Courtyard
© Finn Ståle Felberg

Windows with translucent glass are used in certain areas to ensure privacy and limit unwanted solar heat gain. Norwegian Ore-pine is used to clad all external walls. Daylight and passive solar heating are well utilized. Large window surfaces reduce the need for artificial lighting during the day, and warmth from the sun is absorbed and stored in the concrete floors and CLT walls, reducing the overall energy consumption. The kindergarten is connected to Oslo’s municipal heating system. The building has efficient area usage and is at the same time experienced as spacious due to the great variation in ceiling height and extensive use of large window surfaces.

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, Windows
© Finn Ståle Felberg
Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Image 21 of 21
Section 2

Interior. Interior surfaces are cross-laminated timber apart from a few walls in wet areas and walls in the basement. This makes the kindergarten robust, with a good interior climate and atmosphere. Exposed solid wood gives the nursery a pleasant indoor climate while creating a warm and homely feel. New research shows that children's heart rate is lower in wooden buildings. Furthermore, wood is sturdy and can withstand nails, crayons, and mechanical stress, while aging with dignity. 

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography
© Finn Ståle Felberg

Exterior. Outdoor areas have been given a natural character. Existing vegetation is retained and natural materials like grass, bark, and gravel are used on all surfaces, including pathways and playground surfaces. The exterior is free of both plastic and asphalt. Outdoor areas are organized and subdivided into zones so that different activities can take place simultaneously, including hiding places where children can have an experience of play unobserved by adults, and places to cultivate food and tend to animals such as chickens and rabbits. Social interaction. The kindergarten's outdoor areas are open to the public outside of the kindergarten's opening hours. The design and availability have ensured that the kindergarten works as a popular public urban space, and it has become a popular social meeting place in the neighborhood. At the same time residents of the local neighborhood sense fellow ownership and contribute to taking good care of the place.

Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter - Exterior Photography, Windows
© Finn Ståle Felberg

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oslo, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nordtvet Farm Kindergarten / MORFEUS arkitekter" 21 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/989265/nordtvet-farm-kindergarten-morfeus-arkitekter> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.