The Boiler Room / ALTA

The Boiler Room / ALTA

The Boiler Room / ALTA - Exterior PhotographyThe Boiler Room / ALTA - Exterior Photography, FacadeThe Boiler Room / ALTA - Exterior PhotographyThe Boiler Room / ALTA - Exterior PhotographyThe Boiler Room / ALTA - More Images+ 36

  • Client: Petites Sœurs des Pauvres
  • Architects: ALTA Le Trionnaire - Le Chapelain
  • Head Of Project: Emeline Beltram
  • Architect: Marc Lalonde
  • Mep Engineer: Thomas Testard
  • OPC: Quatuor, Aurélien Guerriau
  • Coordinator Sps: Socotec, Vincent Bureau, Frédéric Surville
  • Vrd Terrassements: COLAS, Sébastien Jovignot, Nicolas Philippon
  • Metal Works: FER MET ALU, Marc Moquet
  • Joinery And Metalwork: Gilles Gautier
  • Waterproofing: LA FOUGERAISE D'ETANCHEITE, Richard Martine
  • Woodworks: Martin, Goulven Dartois
  • Flooring And Paintwork: Sébastien Pinto
  • Plumbing And Ventilation Contractor: Jérémy Moreau, Nicolas Grelier
  • Wood Boiler Suppliers: Noël Angot, Richard Boutevin
  • Plastering, Partitions And Roofing: M. Patoux
  • City: Saint-Pern
  • Country: France
More SpecsLess Specs
The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography
© Gaëtan Chevrier

Text description provided by the architects. The new boiler room at Saint Pern is intended to improve the heating system of the headquarters of the Little Sisters of the Poor and the adjacent EHPAD and will be managed by the congregation. The project is part of an existing site with a strong heritage that is solidly anchored in its location. Its emblematic Breton architecture is hidden behind the site's monumental stone walls. This technical addition is integrated within the existing architectural and historical context and reflects the details and aspects of the older buildings.

The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography, Windows
© Gaëtan Chevrier
The Boiler Room / ALTA - Image 30 of 41
Plan - Ground Floor
The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography
© Gaëtan Chevrier

Located in the middle of a field used partly as an orchard, it is necessary for the building to blend well with the surrounding landscape. We, therefore, chose to emphasize the quality and durability of the materials used as a reflection of the existing elements. An example is the different types of stone namely, granite, schist, and gneiss which are all omnipresent and which were sourced in the local quarry. The aspect of the stone found at the quarry of Lanhélin is to be seen in the granite of the courtyards of the Novitiate and the Chapel and is the starting point for our project. The concrete envelope of our project was then imposed on the site to dramatically respond in a form of dialogue with the surrounding architecture.

The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography, Facade, Concrete, Arch
© Gaëtan Chevrier
The Boiler Room / ALTA - Image 41 of 41
Diagram 08
The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography
© Gaëtan Chevrier

The project was developed through an enriching and constructive exchange with the Little Sisters of the Poor, leading to the choice of contemporary architecture, a concrete volume, which recalls the heritage of the site. The objective is to read a building that is linked directly to its heritage while also fulfilling its technical function: a single homogeneous and monolithic volume that confers an abstraction without scale capable of recalling the highest point of its neighbor, the spire of the chapel.

The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography, Facade
© Gaëtan Chevrier
The Boiler Room / ALTA - Image 31 of 41
Sections

The design was developed, as a cube surmounted by a pyramid with the use of a single dominant material, polished concrete, for both roof and facades. A subtle relief is given to the façades through the door and ventilation openings which are manifested in galvanized steel revealing the raw nature of the concrete. Their sometimes-monumental scale breaks up the overall visual impact of the building.

The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography
© Gaëtan Chevrier

We made it a point of honor to conceal the building's technical side, the wood, and oil-fired boilers and even the chimneys are completely hidden in the roof space. The only thing to betray the buildings’ actual function is the white smoke curling skyward. The implantation of the building results from a precise analysis of the existing site. In line with the Novitiate on the East-West axis and centered on the parcel on the North-South axis, its position on the site gives it its own identity and a certain religious symbolism. The huge galvanized barred gate located in the existing perimeter wall becomes the main access to the boiler room and gives an allegorical perspective.

The Boiler Room / ALTA - Exterior Photography, Forest
© Gaëtan Chevrier

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:35190 Saint-Pern, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Boiler Room / ALTA" 20 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/989210/the-boiler-room-alta> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.