Courtyard House / Ha Architecture

Courtyard House / Ha Architecture

Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Deck, CourtyardCourtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, ChairCourtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Table, Windows, Chair, BeamCourtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Windows, Door, Brick, FacadeCourtyard House / Ha Architecture - More Images+ 19

Hawthorn, Australia
  • Project Team: Nick Harding, Madeleine Barclay, Dominique Petterwood, Sam Horwood
  • Stylist: Jess Kneebone
  • City: Hawthorn
  • Country: Australia
More SpecsLess Specs
Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Windows, Courtyard
© Tom Ross

Text description provided by the architects. Courtyard House is a heritage-listed interwar bungalow. From the street, there is no visible presence of an addition beyond. But the Hawthorn home has undergone a fundamental transformation. The clients, a professional couple, aspired to an idyllic, minimalist sanctuary — with abundant natural light on the south-facing site. Although the property deserved substantial improvement, their brief was for a modest three-bedroom home on a similar footprint to the existing house. This was not an extension, but a reconfiguration.

The clients’ sincere belief in zen principles called for an east-facing yoga studio/ study— and an onsen/ ensuite connected to nature. Two designated working spaces were also required. 

Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Windows, Brick, Facade, Beam
© Tom Ross

A property-specific covenant dictated an external material palette consistent with the existing house of bricks and terracotta roof tiles. An added complexity was the long driveway down the western side of the house: this increased the “frontage” visible from the street. These constraints ultimately drove our design solution: to maintain the existing roof line while carving out a large courtyard from the eastern side of the house. 

Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Deck, Courtyard
© Tom Ross
Courtyard House / Ha Architecture - Image 22 of 24
Plan - Ground Floor
Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Lighting
© Tom Ross

Upon arrival, the tranquil mood is set by the timber-lined entry, itself inspired by the original deco interior features of the home. Hidden doorways lead to the existing two bedrooms (one of which has been restored to honor the original house). A lightwell draws you towards a convoluted entry — then the central courtyard is revealed. It is the sensory experiences of the courtyard that best exemplify the actualization of the clients’ vision: the sound of bamboo in the breeze; the trickling of running water; the temporal experience as light trickles through the battens.

Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair
© Tom Ross

Operable timber screens and cladding provide relief to the heavy materials of the existing house — and allow the inhabitants to adjust to changing light and climatic conditions. Beyond the courtyard, a dramatic new double-height pavilion serves as the house's main living area. The south yard has been minimized, and now serves as a backdrop to the living spaces. Throughout the house, framed views of a sequence of garden spaces further evoke the clients’ desired ambiance of tranquillity.

Courtyard House / Ha Architecture - Image 23 of 24
Plan - 1st Floor
Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Bench, Chair, Patio, Deck
© Tom Ross

The landscape was a sincere collaboration between clients, landscape contractor and architect. From the outset, the Japanese maple tree was the spiritual and aesthetic center of the house. A key Ha_Arc contribution was the private garden off the onsen, whereby an openable gate allows for either a secluded bathing experience or the holistic courtyard view. Kihara executed the landscape with traditional Japanese expertise unique to Australia. The Dry Garden requires minimal watering, and extensive rainwater storage is provided. A sustainable outcome is further supported by external sun shading; thermally broken windows; hydronic heating (with electric heat pump), and a 6kW solar array.

Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Facade, Garden, Courtyard, Patio
© Tom Ross
Courtyard House / Ha Architecture - Image 24 of 24
Plan - Section
Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Windows, Brick, Door, Facade
© Tom Ross

Distilled down to its most earnest and functional construction, Courtyard House benefits from the clients’ investment in design for longevity. Reflecting their travel history and personal philosophy, it is a harmonious and peaceful refuge — nestled discreetly amidst the leafy streets of Hawthorn.

Courtyard House / Ha Architecture - Interior Photography, Windows, Door, Brick, Facade
© Tom Ross

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Courtyard House / Ha Architecture" 16 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/987237/courtyard-house-ha-architecture> ISSN 0719-8884

© Tom Ross

庭院住宅 / Ha Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.