The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, CityscapeThe Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, FacadeThe Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, ChairThe Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Stairs, Handrail+ 32

  • Architects: RISE Design Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  260
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
    Photographs :Henry Woide
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Dulux, Barco, EGE, Harvey Maria , London Reclaimed Brick Merchants , Mitsubishi, Quinette, Vastern Timber Company
  • Intruder Alarm Specialist : NSS Security Solutions
  • It Specialist : Blashford IT Support
  • Landscape Consultants : Dan Shea Garden Designer
  • Acoustic Consultant : Munro Acoustics Limited
  • Project Manager : RISE Design Studio
  • Principal Designer : RISE Design Studio
  • Approved Building Inspector : Quadrant
  • Main Contractor : Capital Building Contractors (London) Ltd
  • Party Wall Surveyor : Richard Egan, Osprey Building Consultants
  • Sustainability Consultant : Enhabit
  • Wayfinding Designer : Joan Zalacain
  • Av Consultant : Omnex Pro Film
  • Structural Engineer : Tyrone Bowen
  • Client : The Lexi Cinema
  • City : London
  • Country : United Kingdom
More SpecsLess Specs
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Henry Woide

Text description provided by the architects. RISE Design Studio has completed the refurbishment and extension of London’s only social enterprise cinema, The Lexi, in Kensal Rise. A treasured asset within the local community, The Lexi Cinema tasked RISE Design Studio with revitalizing a 99-square meter parcel of vacant land in the rear car park of the existing Edwardian gabled brick theatre. Used as a makeshift bar by locals, RISE Design Studio and The Lexi team consulted Brent Council who advised the initial concept, a formal beer garden, would not be possible due to noise constraints but an enclosed second screen might be feasible.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Facade
© Henry Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, Cityscape
© Henry Woide

RISE Design Studio conceptualized an environmentally-driven second cinema and bar to accommodate the growing community program and help drive revenue for The Lexi’s ecological charity efforts. Brent Council was instrumental in supporting the project - titled The Lexi Hub - through continuous advisory and dialogue, ensuring planning policy and community needs were balanced.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Image 26 of 32
Diagram

Following a successful two-year fundraising campaign including grants from the Brent Neighbourhood Community Infrastructure Levy, a contribution of £50,000 from the Mayor of London’s community fund, and local donations, The Lexi and RISE Design Studio submitted a planning application backed by 1,211 local signatories, and construction began in July 2020. Located in a residential area, The Lexi Hub required a sensitive design approach to exercise consideration for the close neighboring homes adjacent to the site.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Chair
© Henry Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Shelving
© Henry Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Image 32 of 32
Section

In an exercise in community partnership, RISE Design Studio conceptualized an extension that reciprocates the same care and thought for the community which is wholeheartedly shown to The Lexi by local patrons. The architects designed a sunken extension, digging down 1.5 meters to reduce the new Lexi Hub’s massing, ensuring the extension sits only 2 meters above the neighboring garden wall while also enabling level access from the car park. This strategy conceals a foundation of reinforced concrete, services, and thick acoustic insulation.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Henry Woide

The Lexi Hub seats up to 30 viewers, with flexible accessible space for two wheelchairs or panel discussions and events, and features a new bar and snack counter. RISE Design Studio reduced visual bulk further by echoing the neighboring parapet roofs in the form of The Lexi Hub, creating a solid superstructure of in situ cast concrete arches that lean away from neighboring gardens at a 45-degree angle. RISE Design Studio used reclaimed London stock brick to anchor the extension in its setting and buffed stainless steel to reflect the sky above, conceived as a natural cinema screen that camouflages the roof form.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Chair
© Henry Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography, Chair
© Henry Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Image 31 of 32
Section

A green wildflower roof replaces biodiversity lost during the construction process at a higher level. It also provides an added level of insulation, and regulates rainwater drainage on site, adding to the building’s sustainability credentials. Choosing sustainably-minded options where possible, The Lexi Hub is sealed for airtightness to minimize heat loss and energy usage and also features a mechanical ventilation heat recovery (MVHR) system. The Lexi is one of the first cinemas in the United Kingdom to regulate temperature and air quality through MVHR as opposed to air conditioning. 

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Henry Woide
The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Windows
© Henry Woide

During the design phase of The Lexi Hub, an electrical fire caused major smoke damage to the original cinema, Screen One, requiring a complete refit of the existing interiors. RISE Design Studio salvaged original period details and character including the pine parquet flooring, which was restored and reinstated to the main entrance and ticket office. The Lexi and RISE Design studio saw the accident as an opportunity to create a new cohesive interior language throughout the cinema’s facilities and spaces.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography
© Henry Woide

Raw blush plaster and black walkways act as wayfinding devices, directing patrons from the Box Office down a glazed side extension to a newly refurbished bar, and onto Screen Two. Screen One now offers a refreshed interior of navy blue, while the Lexi Hub’s Screen Two features emerald green seating. Additional services including graphic design and wayfinding, print design, and bar staffing have been donated by a network of enthusiastic locals, further evidence of the community’s love of The Lexi.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Interior Photography
© Henry Woide

The Lexi’s value goes beyond a cinema, extending to a range of community initiatives from film education, to seniors’ discussion groups, birthday parties, and safe maternity social spaces. This diverse set of users required an intricate understanding of Lexi's history as a local community hub, which RISE Design Studio was able to deliver as long-term local residents and supporters, but as sensitive and contextual architects and designers.

The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio - Exterior Photography, Brick, Facade, Windows
© Henry Woide

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:194b Chamberlayne Rd, London NW10 3JU, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Lexi Cinema & Lexi Hub / RISE Design Studio" 05 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/986485/the-lexi-cinema-and-lexi-hub-rise-design-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.