Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura

Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura

Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior PhotographyLuar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Stairs, HandrailLuar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Beam, ConcreteLuar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Exterior Photography, Facade, Garden, CourtyardLuar House / Felipe Caboclo Arquitetura - More Images+ 30

Santana de Parnaíba, Brazil
More SpecsLess Specs
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Exterior Photography, Facade, Garden
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. On Luar Street (moonlight street) is the residence that not by chance has the same name. On a site of 669m², and a challenging 8m slope, the architect was given the mission to design a single-family residence that best accommodates this challenging area.

Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Table, Chair, Beam, Deck
© Manuel Sá
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Image 32 of 35
Plan - Ground floor
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Living Room, Sofa, Beam
© Manuel Sá
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Beam, Bedroom
© Manuel Sá
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Image 35 of 35
Section
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
© Manuel Sá

The architect decides to distribute the project on 3 different floors, being the access level as a social ambient, the first floor as strictly private, and the basement that takes place part service, part contemplation. 

Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Table, Wood, Beam, Deck
© Manuel Sá
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Image 33 of 35
Plan - Basement
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Beam
© Manuel Sá

The separation of the program in these levels occurs so that the most used environments contemplate the landscape, while the basement it allows direct access to the vegetation area in front of the land, as it is hidden by the floors above.

Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography
© Manuel Sá
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Manuel Sá
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Image 34 of 35
Plan - 1st floor
Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Exterior Photography, Facade, Garden, Courtyard
© Manuel Sá

The residence adds value in the warmth with the external embrace made by the wooden slats, and the use of the material internally in the ceilings, marrying the simplicity of concrete with the coziness of wood. The opaque plans guarantee the privacy of the residence in relation to the entranceway, and the transparent floor-to-ceiling plans receive all the visual connection with nature that privileges the terrain in all its visual extension.

Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura - Exterior Photography, Facade, Garden, Courtyard
© Manuel Sá

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Luar House / Felipe Caboclo Arquitetura" [Casa Luar / Felipe Caboclo Arquitetura] 25 Jul 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/985848/luar-house-felipe-caboclo-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.