Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects

Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects

Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Windows, BeamHanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Kitchen, Windows, Door, ChairHanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, BeamHanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Windows, Glass, Facade+ 32

  • Area Area of this architecture project Area :  111
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Nagoya Mosaic-Tile, Odelic, Sanwa Conpany
  • Lead Architect : Daisuke Motoki
  • Client : Hanashi-Goya
  • Principal Use : Guest House, Hall
  • Constructions : Aiwa Corporation
  • City : Yamanobe
  • Country : Japan
More SpecsLess Specs
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Windows, Beam
Courtesy of Daisuke Motoki Architects

Text description provided by the architects. Hananashi-Goya is located on a gently sloping hillside overlooking Yamagata City, with a view of the Zao mountain range to the east. The town used to be bustling with activities with Yamanobe Castle, shrines, and stores around the town hall, but due to depopulation and an aging population (a common problem in recent years in regional cities in Japan), the town is losing its liveliness.

Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Kitchen, Windows
Courtesy of Daisuke Motoki Architects
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Image 29 of 32
Plan - First Floor
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Bedroom, Wood, Windows
Courtesy of Daisuke Motoki Architects
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Image 31 of 32
Section

The client, who wanted to start something that would make both him and the town happy, decided to use his experience in hosting Rakugo (traditional Japanese comical storytelling) and other events to create a complex of a hall and guesthouse where events and parties could be held. The guesthouse will also serve as a dressing room during events. Guests receive healing from the town, and the town receives energy from the guests. By aiming for such a cycle, the town will gain new happiness. The goal is not only economic affluence but also happiness derived from culture and nature.

Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Beam
Courtesy of Daisuke Motoki Architects
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Countertop, Windows, Sink
Courtesy of Daisuke Motoki Architects

The guesthouse on the second floor is long from north to south, with an opening on the east side to take advantage of the view. In front of the opening is a 4200 mm deep deck raised 730 mm from the floor to control sight lines and provide a quiet view of the Zao mountain range. Finished with soil from the site, it creates a quiet and dignified space. Small windows are provided to let in the prevailing breezes, which flow into the north-south gable end on the west side where the sofa and bed are located.

Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Kitchen, Windows, Door, Chair
Courtesy of Daisuke Motoki Architects
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Image 30 of 32
Plan - Second Floor
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Windows, Glass, Facade
Courtesy of Daisuke Motoki Architects

The hall on the first floor, which is used for everything from parties of 50 people to cooking classes for five or six, has large openings that allow access to the outside depending on the use. The layout plan takes advantage of the slight difference in elevation of the site and the remaining paving stones of the shrine, creating a soft and rich atmosphere in harmony with the surrounding environment and the earth.

Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography
Courtesy of Daisuke Motoki Architects
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Image 32 of 32
Axonometric Diagram
Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Interior Photography, Facade
Courtesy of Daisuke Motoki Architects

By controlling the difference in elevation and the line of sight, the guesthouse gives a strong sense of the distant mountains that have existed since ancient times, while the hall gives a strong sense of the cityscape that has changed over time. We hope that this place, where stillness and movement, constancy and change coexist, will take root over time and generously embrace hosts and guests, people and nature.

Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
Courtesy of Daisuke Motoki Architects

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hanashi-Goya / Daisuke Motoki Architects" 06 Jul 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/984703/hanashi-goya-daisuke-motoki-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of Daisuke Motoki Architects

山之部町聊天室 / 本木大介建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.