The Civil Engineer House / LID architects

The Civil Engineer House / LID architects

The Civil Engineer House / LID architects - Interior PhotographyThe Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography, Windows, Lighting, GardenThe Civil Engineer House / LID architects - Interior PhotographyThe Civil Engineer House / LID architects - Interior PhotographyThe Civil Engineer House / LID architects - More Images+ 18

Tiruchirappalli, India
  • Architects: LID architects
  • Area Area of this architecture project Area:  2830
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Photographs
    Photographs:LINK studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Grohe, Bosch, Harihar Alloys, Inhouse Xpressions, Kaff, LIXIL , MRF, Navilu, Roca, VitrA
  • Design Team: Alvin Albert, Arthi Mesiya
  • Concept And Design Development: Sathyamoorthy
  • Structural Consultant: Kishen Patrick
  • Construction Engineer: Pachi Raj
  • Tiles And Stone Tech Solutions: Krishnan
  • City: Tiruchirappalli
  • Country: India
More SpecsLess Specs
The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography
© LINK studio

Text description provided by the architects. The client is a civil engineer with an in-depth knowledge of construction techniques and energy modulation and has constructed more than 4000 houses in this region. We gathered the inputs from the client and developed a concept that gave maximum comfort from an energy efficiency perspective. In the shuttle-wise white boxes with customized steel fins on the exterior, an arithmetic representation of the house number is inscribed on a stainless-steel rotating cube, and Also The House no.26 has been cut out on the front floating slab to create a beautiful night view projection, Creating a minimal, Unconventional and Captivating Elevation.

The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography, Stairs
© LINK studio
The Civil Engineer House / LID architects - Image 21 of 23
Sections
The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography, Kitchen
© LINK studio

The house sits on a 40’ x 60’ rectangular site facing north. since the site is situated in a sub-tropical area where the temperature difference between low to high is around 12°c (28° - 40°). In order to harvest the coolness during the night-time, large openings have been proposed at the ground and first-floor roof levels with ventilators at the double-height areas to let out the hot air during daytime as it rises up due to the stack effect and helps in constant ingress of fresh air into the building.

The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography, Bedroom
© LINK studio
The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography, Windows, Lighting, Garden
© LINK studio

In order to retain the absorbed coolness during the nighttime, We have avoided having windows at the outer periphery, during the daytime, the temperature inside the house is 8°c cooler than outside across all seasons. The Island kitchen and exposed concrete staircase are visually appealing. A circular dog viewpoint is provided to overlook the Street view.

The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography
© LINK studio
The Civil Engineer House / LID architects - Image 22 of 23
Diagram
The Civil Engineer House / LID architects - Interior Photography
© LINK studio

Customized steel fins were deliberately designed to obstruct any direct view from the outside and provide minimal vision from inside to the out. The outside noise level is reduced due to the design pattern of the steel fins. The volcanic ash layer has been plastered over the all-exposed walls including the rooftop, Recycled furnace brick flooring is laid in the car park to avoid heat radiation. Entire rainwater is harvested in the sump with a measuring scale. By adopting various energy-efficient measures the power consumption has been reduced to 350inr(5$) per month which is 60% lesser than the prior abode.

In conclusion, This house is extracted from others in engineering and architectural prospects.

The Civil Engineer House / LID architects - Exterior Photography, Facade
© LINK studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Civil Engineer House / LID architects" 28 Jun 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/984393/the-civil-engineer-house-lid-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.