University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos
University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 1 of 21
Nuevo Hospital Cartagena
Cartagena, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  114369
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2003
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Alucoil
  • Developer: GISCARMSA, SAU
  • Project Management: CASA SL, Francesc Pernas, Arquitecto
  • Collaborators: Bernat Gato, Roger Pernas, Arquitectos; Grupo J.G. SA, Joan Gallostra, Julio Morá (instalaciones); NB 35 SL, Jesús Jiménez, Fran Unzueta, Pedro Pastor (estructura); Neoingena SL, José M.Rueda, Iluminada Oliva, Francisco Aguilar (Dirección de Ejecución); SPGaudí (Coordinación Seguridad y Salud); ACE Edificación (Control de Calidad).
  • Constructor: UTE Hospital Cartagena (FCC + Intersa) Julio Alfaro (Jefe de obra
  • City: Cartagena
  • Country: Spain
More SpecsLess Specs
University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 12 of 21
General View

Text description provided by the architects. The new university hospital of Santa Lucía proposes a new hospital concept in which programs of sports, commercial activities, and leisure are integrated into the building to incorporate the city and its people into the hospital by developing a community health concept. This new project in Cartagena (Murcia), has a capacity of 630 beds, with all the services of a hospital of this level.

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 5 of 21
Aerial View
University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 4 of 21
General View Night

The longitudinal north-south axis of the building, parallel to the highway, organizes the spine of the rooms, orienting them to the south with views of the port and the city. The hospitalization units are located on a walkable roof in the form of a two-level terrace garden. In addition to being used by some general support units, this terrace contains new programs related to health and leisure. The general access boulevard is a non-air-conditioned covered space of transition between exterior and interior, which clarifies the position of the information and reception areas. The boulevard and open public spaces are covered by a skin of tensile textile mesh, on a metallic tubular structure, which acts as sun protection and gives the new hospital a unique identity. The organic shape of this mesh and its chromatic tones establish a semantic with the mountains of the landscape context.

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 11 of 21
Shading Structure
University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 2 of 21
Section Diagram
University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 10 of 21
Shading Structure

Rooms. The patient rooms are unconventional. They have the bathroom located on the façade, freeing the side next to the circulation corridor and allowing the nursing staff to see the patients. This arrangement leaves a space next to the window for domestic use by both patients, in addition to allowing natural ventilation in the bathroom.

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 7 of 21
Courtyard

Courtyards. The treatment and arrival of natural light to the various services is an element of the utmost importance in a type of building such as the one proposed. This is achieved through a system of courtyards embedded in the structural mesh. These courtyards are large enough to be used not only as sources of natural light but also as outdoor areas for staff or patients.

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 6 of 21
Room

Accesses. Two parallel circulations, on each side of the main block, make it possible to differentiate the accesses for visitors and outpatients, from others with less mobility who attend treatment at the hospital by means of medical transport. On the rear façade, a linear block contains general support units of a more logistical type. The staff locker rooms are located in a transition area between the staff entrances and the work areas.

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 9 of 21
Public Pool
University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 18 of 21
Fitness Circuit

Circulations. Six vertical communication cores for the public link the boulevard directly with the general hospitalization units, which can be reached without interfering with their internal circulations. These elevators can also be used to reach the technical-assistance units, the ICU on the first floor, the cafeteria, and the green floor with its leisure-health-commerce spaces.

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 17 of 21
Shading Structure

Installations. Below the terrace garden, there is a technical floor with a free height of 2.20m for the installation of most of the building's air conditioners and other technical elements. They can receive outdoor air from their courtyards and expel it to the floating terrace areas or to other courtyards or exterior facades. This makes maintenance tasks and possible subsequent modifications of the system as easy as possible.

University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos - Image 21 of 21
General View Night

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cartagena, Murcia, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "University Hospital Santa Lucía / CASA sólo arquitectos" [Nuevo Hospital Universitario de Santa Lucía / CASA sólo arquitectos] 01 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982447/university-hospital-santa-lucia-casa-solo-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.