We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Exterior Photography, Windows, Brick, FacadeBIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Interior Photography, Windows, FacadeBIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Exterior Photography, Brick, Facade, WindowsBIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Interior Photography, Living Room+ 15

København, Denmark
  • Design Leader : Dorthe Keis
  • Project Leader : Rune Diekelmann
  • Design Architects : Emil Carstens, Marta Christensen
  • Detail Drawing Team : Zekeriyya Erdem
  • Interior Architect : Louise Obel
  • General Contractor  : Vestergaard Nielsen A/S
  • Client : NREP
  • City : København
  • Country : Denmark
More SpecsLess Specs
BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Interior Photography, Windows, Facade
© Michael Ellehammer

Text description provided by the architects. On the last building plot in the prestigious Nordhavn in Copenhagen, Arkitema has designed the eye-catching cinema BIG BIO, which is Denmark's first sustainable cinema. The vision was to create a cultural building that adds something extraordinary to the Århusgade area in Copenhagen's new city district Nordhavn and at the same time contributes to strengthening the special identity that the district already possesses. 

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Michael Ellehammer

Therefore the architects chose a deep and intense red color for the façade that would match the other red/brown buildings in the area, but at the same time, the building would still have a strong and individual presence. BIG BIO is situated next to an urban square and underlines the new urban area's desire to also be a cultural gathering place with a large cinema, shops, cafés, and restaurants.

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Exterior Photography, Facade
© Michael Ellehammer
BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Image 11 of 15
Site Plan
BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Image 12 of 15
Second Floor Plan

A cinema demands large halls wrapped in darkness and to the architects the geometry and closed nature of the building called for a dynamic and inviting cladding. With a single and convincing touch, the architects have created a building where perforated façade cladding with pleated folds brings memories of the classic stage curtain as we know it from the very first cinemas. At the same time, the wavy outline and perforation of the building ensure a visual experience where light and shadows create unimaginable patterns during the day. Behind this curtain, the big screens will provide film-loving moviegoers with cinematic experiences in years to come.

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Exterior Photography, Brick, Facade, Windows
© Michael Ellehammer

The city is invited in as the curtain on the ground floor is raised, disclosing its transparent lower floor with shops and cafés. At the same time, the curtain is elegantly drawn aside at the one end of the building where the lobby and staircase room. The staircase leads the guests up through the building to a total of five cinema halls, or they can continue further up to the restaurant on top of the building.

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Interior Photography, Living Room
© Stine Heilmann
BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Interior Photography, Kitchen, Lighting
© Stine Heilmann

The building is designed with a focus on sustainability, which is the main reason for both the façade made in aluminum and the structural design, which will make it easy to transform the building to new uses in the future. The ground floor and the top floor of the building do not have any load-bearing or reinforcing walls, which makes it easy to move and set up new walls. Moreover, the shell is designed for live loads corresponding to the level used for stadium stands.

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Exterior Photography, Facade, Windows
© Michael Ellehammer

Therefore, it is easy to change the use of all stories to literally anything – music events, exhibitions, sports events, or small-scale businesses. The building is constructed from materials that are free of unwanted chemicals, are durable, and can be largely dismantled and recycled when the building is one day used for something else, renovated, or demolished.

BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema - Interior Photography
© Michael Ellehammer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hamborg Pl. 6, 2150 København, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BIG BIO Nordhavn Cinema / Arkitema" 22 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982312/big-bio-nordhavn-cinema-arkitema-architects> ISSN 0719-8884
© Michael Ellehammer

BIG BIO 北港影院 / Arkitema

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.