We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Exterior Photography, Fence, Facade, HandrailSawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Interior Photography, Concrete, Garden, CourtyardSawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Interior Photography, KitchenSawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Exterior Photography, Facade+ 26

  • Architects: Dhanie & Sal
  • Area Area of this architecture project Area :  117
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :KIE, Salman Rimaldhi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Toto, Bardi, Dekkson Lock, Himalaya Abadi, Rafes, Santai Furniture, Tegel Panjen, Valentino Gress
  • Principle Architects : Salman Rimaldhi, Dhanie Syawalia
  • Project Architect : Ferdio Ariatama
  • Identity & Environmental Graphic Design : Nusae
  • Artwork : Toni Al
  • Lighting Design : erreluce | lighting consultant
  • City : Bandung
  • Country : Indonesia
More SpecsLess Specs
Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Exterior Photography, Facade
© KIE

Text description provided by the architects. Sawo Rontgen occupies the front yard of an existing house in a residential area with a strong tie to medical facilities. Searching for a unique identity for the second home of Sawo Coffee, we took the location’s rontgen street name as an identity generator and play around with the visual quality of rontgen.

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Exterior Photography, Concrete
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Image 21 of 26
Plan - Ground Floor
Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Image 22 of 26
Plan - First Floor
Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Interior Photography, Kitchen
© KIE

Exploring different modes of transparency to achieve rontgen-like character, glass brick and acid glass were used as the main materials. The glass bricks arranged as a floating box demarcating the front yard effectively as a space for the cafe, forming a pseudo-boundary. Acid glass was used as the skin of the pavilion and covered elements from the existing house, adding an extra layer to the existing house without making significant changes. The two materials juxtaposed with both the structural and natural elements, resulting in a broad spectrum of visual transparency we wanted to achieve. The structure uses exposed H-beam steel in a hot-dip galvanized finish. The bare structural elements along with the blurred transparency of the glass brick and the acid glass meant to resemble the skin and bone quality of the rontgen visual.

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Interior Photography, Concrete, Garden, Courtyard
© Salman Rimaldhi

The glass pavilion contains a stark white coffee bar, a signature of Sawo Coffee, serving customers before they enter the cafe area. Hidden inside the box, is an outdoor seating of a circular shape, taking cues from the logo. Its strong form invokes a calming atmosphere, an informal space in dialogue with the architecture. Beside the pavilion a steel staircase is placed, giving access to the acquired room on the upper floor which serves as the indoor seating area.

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Image 26 of 26
Isometric View

The glass bricks are arranged in a zig-zag manner to ensure a stronger connection and more even weight distribution. Later the bricks were stretched, creating vertical gaps between the bricks, allowing airflow in and out the glass brick wall and saving the material usage by twenty percent.

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Interior Photography, Glass, Facade, Column
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Exterior Photography, Windows, Lighting, Facade, Handrail
© KIE

The pattern that was a result of a pragmatic approach then becomes a set of rules that are carried out throughout the space. The repercussion could be found in the circular outdoor seating and the tiles flooring on the indoor seating. The environmental graphic design system applied following said rules by inserting the graphic design elements which form is in harmony with the architectural pattern.

Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal - Exterior Photography, Facade, Handrail
© KIE

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bandung, Bandung City, West Java, Indonesia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sawo Rontgent Coffee Shop / Dhanie & Sal" 02 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/981095/sawo-rontgent-coffee-shop-dhanie-and-sal> ISSN 0719-8884
© KIE

Sawo 伦琴咖啡馆 / Dhanie & Sal

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.