Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes

Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes

Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Windows, FacadeMeessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Shelving, Table, ChairMeessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Image 4 of 21Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Image 5 of 21+ 21

City of Brussels, Belgium

Text description provided by the architects. The project was to build a mansion into an art gallery with a housing for the gallery. Due to the existing strong image of the building, the architects were challenged to provide new spaces that contained the interest of the old spaces coupled with new modern gallery spaces. The design result is a mixture of existing staircase and new neon pink lights.

Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Windows
Courtesy of vanden eeckhoudt - creyf architectes

Follow the break for more on the Meessen De Clercq Gallery by Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes.

Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Image 13 of 21
Courtesy of vanden eeckhoudt - creyf architectes

The architects had to create a design that could maintain aspects of the original building all the while removing the idea of a mansion and providing clean modern lines with spaces that can focus on the art work the new gallery is housing.

Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Shelving, Handrail
Courtesy of vanden eeckhoudt - creyf architectes

The process begins at the entry with neon pink lighting surrounding a small old brass lantern located above the door. Inside, the remnants of the mansion are seen in the primarily central staircase, which provides a kind of hinge between the existing building and the new gallery. The rooms, completely stripped, are highlighted by a neon light custom designed so that only the work on display emerges.

Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Concrete
Courtesy of vanden eeckhoudt - creyf architectes

At the rear, under a existing canopy, a video box has been placed levitating in space. The levitation is explained mainly by its function, it is the height of a seat and the whole is perceived as a TV bench. The housing is a "customization" of a renovation already completed some ten years.

Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes - Image 17 of 21
Courtesy of vanden eeckhoudt - creyf architectes

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rue de l'Abbaye 2, 1000 City of Brussels, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Meessen De Clercq Gallery / Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes" 21 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/97893/meessen-de-clercq-gallery-vanden-eeckhoudt-creyf-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.