Media Library Les Sources Vives / MU Architecture

Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Exterior PhotographyMedia Library Les Sources Vives / MU Architecture - Exterior Photography, FacadeMedia Library Les Sources Vives / MU Architecture - Interior Photography, Chair, WindowsMedia Library Les Sources Vives / MU Architecture - Interior Photography, Closet, ShelvingMedia Library Les Sources Vives / MU Architecture - More Images+ 17

  • Graphic Design: Anaïs Lancrenon
  • Hvac, Plumbing, Electrical: Stéphane Brémond, Studetech
  • City: Avon
  • Country: France
More SpecsLess Specs
Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Exterior Photography
© David Foessel

Text description provided by the architects. The Media Library ”Les Sources Vives” blurs the line between architecture and sculpture, object and landscape, interior and exterior. Outside, the zinc roof comes together in a refined origami structure resonating with the arcades of the viaduct and the architecture of the Cultural Center. The roof structure unfolds like a large and transparent book where you are invited to enter to make it your own.

Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Exterior Photography
© David Foessel
Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Image 17 of 22
Ground floor
Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Exterior Photography, Facade
© David Foessel

Inside, the ceiling is conceived like an immaculate piece whose large movements carry the identity of the spaces. It highlights the different parts of the program, freeing up the uses, but without partitioning them. The folds of the roof and its ceiling guide a movement from the outside to the inside of the building. They support and arouse curiosity, which we believe to be the primary engine of culture.

Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Interior Photography, Table, Chair
© David Foessel
Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Interior Photography, Chair, Windows
© David Foessel
Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Image 19 of 22
Cross section
Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Interior Photography, Table, Windows, Shelving, Chair
© David Foessel

By merging with the ground, the building integrates the program into its natural environment. The roof is planted in the landscape, it embraces its land. It becomes the landscape while exploiting the calories of the ground thanks to the 15 drillings carried out, which allow the use of green energy by geothermal energy.

Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Exterior Photography
© David Foessel

The 8 roof slopes, which stretch over 60 meters, are large lattice beams and allow a free-form plan, offering fully modular interior spaces. The heating, electrical and ventilation systems follow a regular grid and free up the walls by passing through the floor. Circulation and evacuation flows are looped in order to work in any scenario.

Media Library Les Sources Vives / MU Architecture - Exterior Photography, Door, Facade
© David Foessel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:77210 Avon, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Media Library Les Sources Vives / MU Architecture" 14 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/978177/media-library-les-sources-vives-mu-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.