Green Cloud House / Jiejie Studio

Green Cloud House / Jiejie Studio

Green Cloud House / Jiejie Studio - Exterior Photography, FacadeGreen Cloud House / Jiejie Studio - Interior PhotographyGreen Cloud House / Jiejie Studio - Interior PhotographyGreen Cloud House / Jiejie Studio - Interior PhotographyGreen Cloud House / Jiejie Studio - More Images+ 32

  • Architects: Jiejie Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Photographs
    Photographs:Zhi Xia, Yu He
  • Lead Architect: Guanyu Ming
More SpecsLess Specs
Green Cloud House / Jiejie Studio - Exterior Photography, Facade
Pavilions and canopies lied above the facade form a new urban interface. Image © Zhi Xia

Project Background. This is a bookstore reconstruction project located on the west side of Zhongguancun Street in Beijing. The owner of Sheyu World bookstore entrusted us with the reconstructing design of its first floor on the basis of the original two-story building. Besides, the teahouse function is added except for the bookstore function. The site is situated inside the city block and surrounded by urban buildings. There is only an eastern side opening towards the front public courtyard. We try to find the relationship both inside and outside from here, aiming to build a block facade facing outside and an inward courtyard facing inside. Green cloud house is the name of this courtyard. A half misty pond, a winding bridge, three cloud walls, seven pavilions, and several mountain terraces are the places built in this garden. You can enjoy reading or tea parties here, which are sooner upcoming.

Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography
The southing pond. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography
Space overview. Image © Zhi Xia

A misty pond. The courtyard is spreading out from a pond. We envision the pool water flowing from the underground pool in the east outdoor courtyard to the west indoor room. The water inlet is hidden somewhere underground in the east and pool water converges into this half pond in the indoor low-lying place. The terraces around the pond flow high or low just like mountains, meanwhile forming an enclosed pond boundary.

Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Shelving
Mountain terrace space which you can stay everywhere. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Image 33 of 37
axonometric
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Stairs, Glass, Handrail
Overlooking. Image © Yu He

Three Cloud Walls. A cloud wall in the north of the pond divides the courtyard into the south garden and the north garden. Most of the north garden is covered in the mountains and forests by the cloud walls, partly hidden or visible. Because of the winding changes of the cloud walls, people shuttle through the garden among the walls, like playing hide and seek. An infinitely changeable world is shown in such an inch of land. At the same time, this curved wall wraps the columns of the original building, shuttling and changing, which dissolves the separating sense of the original structure.

Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography
The northing pond. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Windows
Moving on. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography
The cloud walls in the south construct part of the cave in the southeast corner of the south garden. Image © Yu He

A winding bridge. There is a winding bridge across the water at the entrance, crossing a moon cave in the cloud wall from east to west, entering the north garden. The scenery differs from every step on the winding bridge. With the turning of the forward direction, the scenery will change where your sight reaches.

Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Windows, Handrail
Getting on the bridge. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Windows, Glass, Handrail
cloud wall. Image © Zhi Xia

Seven Pavilions. The pavilion is a place for reading and tea parties. It is located above the mountain terraces and around the pond. They present as high or low, near or far, hidden or visible, some are like giant rocks chiseled from the wall protruding out of the mountain.

Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Bathroom, Table, Windows, Chair
Pavilion chiseled from the wall protruding out of the mountain. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Bedroom
Pavilion on the top of the mountain. Image © Zhi Xia

Several mountain terraces. On the mountain terrace, there are jagged rocks and lush plants, which are almost real natural scenery. What’s more, the up and down flowing changes of the terraces make various postures of the pavilions. To enter the pavilion requires you to walk through the preface space constructed by the mountain terraces. You can also sit chatting, drink tea and read on the mountain terrace.

Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography
The moon climbs up the wall. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Bathtub
Pavilion where you can overlook a corner of the garden through the wall hole. Image © Zhi Xia
Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Shelving, Sofa, Windows, Table, Lighting, Chair
The moon climbs up the wall. Image © Zhi Xia

Green cloud house is not only a design practice of gardening in the room but also an attempt to build a landscape garden space in a narrow interior space. This architecture, Seven terraces, and pavilions with a pond in the cloud and mist is just that poetic place I want to present.

Green Cloud House / Jiejie Studio - Interior Photography, Windows
Mountain terrace space which you can stay everywhere. Image © Zhi Xia

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Green Cloud House / Jiejie Studio" 04 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/977659/green-cloud-house-jiejie-studio> ISSN 0719-8884

© Zhi Xia

青绿云屋 / 介介工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.