Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior PhotographyWarehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, FacadeWarehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Interior Photography, Glass, FacadeWarehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, FacadeWarehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - More Images+ 28

  • Architects: AMOO
  • Area Area of this architecture project Area:  1080
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:José Hevia
  • Lead Architects: Aureli Mora, Omar Ornaque, Mora Sanvisens Arquitectes Associats
More SpecsLess Specs
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography
© José Hevia

Text description provided by the architects. This project consists of a large-scale expansion of the FGC Operations Centre’s workshop unit and the main building in Rubí, with three main purposes: to cover the old dynamic test track for storage and turn it into a museum of various historical units; to provide it with a new façade and image towards the access street to the Centre, giving great privacy to the nearest suburban nucleus’ houses; to act as an exhibitor of the historical units towards the car park and the access to the Centre’s offices.

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia

The size of the workshop unit and the office building –with a larger floor area than one of the Eixample’s square blocks designed by Ildefons Cerdà– and the length of the dynamic test track to be covered, required a convincing and symbolic intervention. This would at the same time supply the Centre with material and volumetric continuity, as well as provide a contemporary image in tune with the institution’s current requirements. 

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography
© José Hevia

Se proyecta una larga estructura de 173,00m de longitud y sección continua en forma de arco, contigua a la nave de talleres, que evita el problema de distinción entre fachada y cubierta y que, apoyándose en el muro de hormigón existente que delimita el perímetro del Centro y separándose formalmente de la nave de talleres, crea una óptima transición entre las cubiertas curvas e inclinadas ya existentes y la calle, hacia la cual deviene la nueva imagen.

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia

A long arc-shaped continuous section structure of 173.00m is projected, contiguously to the workshop unit, that avoids the problem of the distinction between the façade and the roof. The latter, leaning on the existing concrete wall that delimits the perimeter from the Centre and formally separates from the workshop hall, creates an optical transition between the existing curved and sloping roofs and the street, towards which the new image is formed. 

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia

This structure is covered outwardly with continuous smooth sheet metal with a flange joint, avoiding any joint in section and providing a continuous rhythm throughout the new hall’s length. It is only interrupted by the emergency staircase –a deliberately unique volume, free of the main structure– and by the spelling of large corporate letters that subtly present the institution and emphasize the main entrance. Inside, this structure is presented in a rational and naked manner, thus enhancing its tectonic beauty and marking a constant rhythm that is surprising because of its length. The inner lining of the arched enclosure is also made of sheet metal, although this one is ribbed, dished, microperforated, and arranged on large blocks of thermal and acoustic insulation, in order to minimize internal reverberation and noise pollution to the outside, in case of the isolated movement of the historical units.

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Image 32 of 33
Plan Before
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Image 33 of 33
Plan After

Upon reaching the main entrance to the Centre, the new hall opens onto the offices through a large, from-top-to-bottom glazed façade which allows you to observe the historical units from the outside, as a kind of enormous heritage showcase. 

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade, Arch
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Interior Photography
© José Hevia

This façade disintegrates into a lower irregular volume when it reaches the end of the industrial unit, highlighting its access by means of a double pillar, also revealing part of the inner face of the arched roof.

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Interior Photography
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Interior Photography
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Interior Photography
© José Hevia

This decomposed and lighter end of the industrial unit adapts in a kinder way to the Centre’s main access’ set of elements, whilst still giving a glimpse of the original workshop space from the street. 

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Interior Photography, Glass, Facade
© José Hevia
Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Interior Photography
© José Hevia

Ultimately, it is a large and forceful infrastructural intervention that reinforces the Centre’s railway image through its extensive length, and it allows to extend one of the most singular sets of FGC’s useful life. 

Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO - Exterior Photography, Facade
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carrer d'Antoni Sedó, 9, 08191 Rubí, Barcelona, España

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Warehouse-Museum of Historical Material FGC / AMOO" [Nave-museo de Material Histórico FGC / AMOO] 18 Feb 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/976620/warehouse-museum-of-historical-material-fgc-amoo> ISSN 0719-8884

© José Hevia

轻质“解构”,FGC 中心 / AMOO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.