Exhibition Centre Pavilon Z / A8000

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Exterior Photography, Facade, WindowsExhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Interior Photography, KitchenExhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Exterior Photography, FacadeExhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Interior PhotographyExhibition Centre Pavilon Z / A8000 - More Images+ 25

  • Architects: A8000
  • Area Area of this architecture project Area :  3200
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Ondřej Bouška
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Pilkington, Schüco, ABB, Assa Abloy, DEKMETAL, Ecophon, Renolit, Trilux, Tuchler
  • Lead Architects : Martin Krupauer, Daniel Jeništa, Pavel Kvintus, Petr Hornát
More SpecsLess Specs
Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Exterior Photography, Facade, Windows
© Ondřej Bouška

Text description provided by the architects. The area of the České Budějovice Exhibition Centre has gradually been changing. The first building to undergo retrofitting was the national pavilion Z dating back to the 1970s. The A8000 architecture studio restored the pavilion's original minimalist beauty. The design of the renovation and extension of the pavilion is based on the original shape of the building. It consisted of three enlarging blocks.

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Exterior Photography, Facade
© Ondřej Bouška
Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Exterior Photography, Facade
© Ondřej Bouška

The basic principle of the simple building designed by the architects Libor Erban and Jan Benda was suppressed and disorganised in the past. The inspiration for the retrofit was a plant motif and the process of bonsai cultivation. In the same way that a carefully selected part of the leaves is cut off from the plant to achieve a new airy and original look, the architects got rid of different periods' deposits and random layers that did not benefit the appearance of the building. The original pavilion was stripped down to the bone. The exposed steel skeleton is newly acknowledged and elevated to the initial principle of the interior.

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Exterior Photography, Facade
© Ondřej Bouška

Airiness and austerity dominate the pavilion's new form. The main hall is designed as an open, multifunctional, and highly variable space that can be arbitrarily changed from an exhibition hall to a congress or theatre hall to a ballroom or concert hall. The hall's podium is oriented to the west. The new layout divides the space into an enclosed right section and a generous left section, conceived as free and airy as possible, partitioned with only a system of curtains. When the curtains are open, the surrounding greenery flows directly into the hall's interior; when they are closed, on the contrary, a perfect black box is created. All the necessary technologies are incorporated into the technological tower. 

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Interior Photography, Glass, Handrail
© Ondřej Bouška

The interior is decorated in a neutral colour spectrum of white and black. The muted colour scheme allows using unconventional glazing. It is complemented by the profiled glass in a natural greenish colour alongside the usual clear glass, creating an almost dreamlike effect. Soft light thus flows into the interior, encouraging a pleasantly warm impression and an intimate scene. The minimalist polished-concrete flooring, usually found in logistics centres and production halls, is also used. The interior space is newly fitted with an exposed steel loadbearing structure. 

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Interior Photography, Kitchen
© Ondřej Bouška
Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Image 23 of 30
Floor Plan
Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Interior Photography, Kitchen, Windows
© Ondřej Bouška
Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Interior Photography, Kitchen
© Ondřej Bouška

At first glance, the pavilion also looks clean and unified from the outside. While concrete floors and the latest technology dominate the interior, the exterior is minimalist. The lower two floors are airy. The striking minimalism is emphasised by the Copilit (LINIT) glass wall, which creates pleasant colour effects on the exterior. A seemingly heavy roof mass is set on the subtle lower floors. 

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Interior Photography
© Ondřej Bouška

The renovated pavilion now offers a main hall providing 850 seats or 1,500 for a concert, an exhibition space, and facilities for conferences and other events. The pavilion served the public for only a few days a year in the past, but now it should come alive with a year-round program.

Exhibition Centre Pavilon Z / A8000 - Exterior Photography, Facade
© Ondřej Bouška

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:České Budějovice, Czech Republic

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Exhibition Centre Pavilon Z / A8000" 07 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974697/exhibition-centre-pavilon-z-a8000> ISSN 0719-8884

© Ondřej Bouška

展览中心 Z 展厅 / A8000

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.