Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, Windows, FacadeAdisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, FacadeAdisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Interior Photography, WindowsAdisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Interior Photography, Stairs, Handrail, BeamAdisaptagram Workshop / Abin Design Studio - More Images+ 23

  • Client : Abin Design Studio
  • Principal Designer : Abin Chaudhuri
  • Design Team : Palash K Santra, Angshujit Mazumder, Shubham Majumder, Selvin Varghese
  • Execution Team : Jibendra Basak, Shilabya Nandi, Debkishor Das, Debjit Samanta, Dipankar Mondal
  • City : Chinsurah
  • Country : India
More SpecsLess Specs
Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, Facade
© Suryan// Dang

Text description provided by the architects. Conceived with the intent of tapping the undiscovered potential of talented people in these peri-urban areas, the workshop proves to be a commercially viable endeavor that supports ADS’s professional practice while being mutually beneficial to the locals who find job opportunities and financial stability here. The project is a celebration of the love, labor, and effort that is put into the realization of various ADS structures. 

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, Waterfront
© Suryan// Dang
Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Image 25 of 28
Sections
Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, Facade
© Abin Chaudhuri

It led to the idea of setting up a workshop and material research unit which would serve as a backbone for explorative and execution works taken up by Abin Design Studio. It was, in essence, a co-beneficial system that would provide support to the practice as well as stable employment to improve the livelihood of locals.

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Interior Photography, Windows, Facade, Garden
© Abin Chaudhuri

The Adisaptagram workshop was thus established in Adisaptagram. Having been able to provide employment to 20 locals by the end of the first year, it proved to be a successful endeavor. ADS is currently in the process of a massive expansion of the workshop and hopes to provide job opportunities to more people by moving more of its back-end work off-site.

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Interior Photography, Stairs, Handrail, Beam
© Suryan// Dang
Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Image 23 of 28
Plan - Ground Floor
Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Interior Photography, Windows
© Suryan// Dang

The proposed workshop extension is programmatically conceived to allow craftsmen and stakeholders to explore and collaborate on building techniques related to carpentry, metalwork, building finishes, material, etc in a singular space along with exhibition spaces and workspaces for supervisors.

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Image 26 of 28
Roof Detail

The proposed major road is along the south side of the site which divides a pond adjacent to it. An arterial road moves along the east frontage of the site. The building in its conception takes advantage of the south-east wind direction combined with evaporative cooling from the pond but also shades the facade from harsh sunlight. The idea thus is to puncture the facade like a vertical cove and project outward by 4 feet from the built mass; thereby creating enough depth to block direct sunlight and generate resting spaces for workers at the workshop.

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, Facade
© Suryan// Dang

The projections along the facade are designed as sleek boxes made using two layers of MS plates for heat insulation. These are opened at the top with operable louvers, in a north-facing direction for cross ventilation. The space between these consecutive ‘boxes’ is covered in sloping G.I sheets resting on M.S rafters, as the area receives heavy rainfall. The structure is thus worked out to allow ease in construction while indulging ephemeral functions. Overall, the idea is to break the typology of a factory-like space and establish a language that allows the inclusion of stakeholders within the craftsmen’s space using an architectural framework that develops a strong tectonic relationship with the context.

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, Waterfront
© Suryan// Dang
Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Image 28 of 28
Axo Illustration

The entry to the building is from the southeast side leading into double-height workshop spaces arranged in an open plan, envisioned to allow flexibility in function and interaction across the floor plate. The catwalk at the first level along the central spine acts as a visual axis to usher visitors towards the main exhibition spaces and meeting areas, both of which are located at the southwest side of the building - in adherence to Vaastu. It also accommodates an introvert green court of 4.2m x 2.0m so as to allow the eye to rest.

Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio - Exterior Photography, Waterfront, Garden
© Suryan// Dang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Adisaptagram, Chinsurah, West Bengal 712502, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Adisaptagram Workshop / Abin Design Studio" 05 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974619/adisaptagram-workshop-abin-design-studio> ISSN 0719-8884

© Suryan// Dang

竖向长窗,Adisaptagram 车间 / Abin Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.