Samruddhi House / AANGAN Architects

Samruddhi House / AANGAN Architects

Samruddhi House / AANGAN Architects - Interior PhotographySamruddhi House / AANGAN Architects - Interior Photography, Living RoomSamruddhi House / AANGAN Architects - Interior PhotographySamruddhi House / AANGAN Architects - Exterior PhotographySamruddhi House / AANGAN Architects - More Images+ 20

Surat, India
  • Project Architect : Payal Lukhi
  • Project Engineer : Jigar Ariwala
  • Drawing Incharge : Ishita Bardolia
  • Textile Designer : Filigree Fabriculture
  • Furniture Manufactures : Conifur Furniture
  • City : Surat
  • Country : India
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Samrudhhi is a House nested in Surat city’s lately developed suburban residential neighborhood. Samruddhi, a Gujarati word meaning prosperity, is a house for a family of three prospering generations with a mutual inclination towards having a ‘Home’ that feels ‘Homely’. Design ideas attempted to creatively address very simple yet essential needs of a functional and sustainable abode. The design nurtures the idea of a sustainable dwelling by understanding and responding to the climate and context in the best of its spirit by the use of Courtyard, Natural light, and a permeable facade as key components.

Samruddhi House / AANGAN Architects - Interior Photography, Living Room
© Pratikruti09
Samruddhi House / AANGAN Architects - Image 15 of 25
Plan - 1st Floor
Samruddhi House / AANGAN Architects - Interior Photography, Living Room
© Pratikruti09

Since it’s a small piece of land of 190 Sq.Mt. with requirements spanning to accommodate around 10 different spatial functions, the building footprint had to be maximized. While the limitation of plot size clearly indicated that the bungalow would rise up to four stories, it was a challenge to retain its humble scale and discouraging an outlook of a low-rise apartment. All the more, it was quite challenging to integrate a double-height courtyard in the residence, as a source of Natural light and air, along with it being a cohesive family space. Vastu compliance being the client’s primary insistence, all the services had to be placed on the front (entry) side, eventually, complicating the visual and experiential connections that an architect desires to achieve. 

Samruddhi House / AANGAN Architects - Interior Photography
© Pratikruti09
Samruddhi House / AANGAN Architects - Image 16 of 25
Plan - 2nd Floor
Samruddhi House / AANGAN Architects - Interior Photography, Chair
© Pratikruti09

The spatial configuration revolves around the idea of placing functional spaces around the Courtyard aiming to extend their physical and visual association across three stories. The arrangement also prioritizes privacy as a concern in arranging private and semi-private spaces around the court  The Open-to-sky courtyard is strategically positioned on the North-East side connecting the Living space, Dining space, Pooja space on the Higher Ground Floor and study area & home office on the upper floors. Considering norms of ‘Vastushastra’, Kitchen and living room are placed on the Southern side of the bungalow with a buffer space with utilitarian activities. This created buffer is enveloped with a Brick Screen offering desired privacy, ventilation as well as passive cooling for the Southern facade. 

Samruddhi House / AANGAN Architects - Interior Photography, Dining room, Chair
© Pratikruti09
Samruddhi House / AANGAN Architects - Image 18 of 25
Section 01
Samruddhi House / AANGAN Architects - Exterior Photography, Brick
© Pratikruti09

Opening up to outside and bringing the tree inside the house signifies the design intent of integrating nature as an indispensable part of the living experience. A very simplistic material palette of Brick and exposed Concrete is explored in the truest of its spirit to address the structural, climatic as well as aesthetic needs of this humble abode. Albeit a conventional palate, it is played around by exploring variations in forms and surfaces such that they become an aesthetical canvas for inside as well as outside. One and a half brick Flemish bond was one such conscious decision to achieve passive cooling through its cavity as well as thickness. 

The use of Indian white stone flooring gives a traditional as we as modern feel owing to its textures and colors. Brick being such an important part of elevation also plays an important role in shaping a number of interior elements such as door handles and louvers. The huge ventilated Northern facade of the courtyard has a resolved mechanical system to make it efficiently operable. This large window system with glass multiple louvers is operated through hand gear having a bevel gear and fork-swivel opener technique.

Samruddhi House / AANGAN Architects - Exterior Photography
© Pratikruti09

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Samruddhi House / AANGAN Architects" 04 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974428/samruddhi-house-aangan-architects> ISSN 0719-8884

© Pratikruti09

砖砌屏风,Samruddhi 住宅 / AANGAN Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.