Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten

Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten

Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, BeamVan Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, Windows, Brick, Beam, Facade, HandrailVan Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, Stairs, Windows, Arch, HandrailVan Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Exterior Photography, Facade, Windows, Arch, ColumnVan Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - More Images+ 25

  • Area Area of this architecture project Area :  6125
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Tim Van de Velde
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Jansen
More SpecsLess Specs
Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, Arcade
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. In October 2012, the restoration campaign of the Ghent Altarpiece which involved the re-exposure of the original layers of paint by the Van Eyck Brothers commenced. The first two phases of the project were completed in spring 2020. The last phase, the upper register of the inner panels, will follow between 2022 and 2025. The Ghent Altarpiece has been installed in the Villa Chapel since the 1980s. From a religious and cultural-tourist point of view, the commissioners decided to provide a new location for the Altarpiece.

Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Exterior Photography, Facade, Windows, Arch, Column
© Tim Van de Velde

This new location became the Sacrament Chapel, the central and largest apsidal chapel of the high choir. At the same time, a new visitor center was built in the crypt and the choir from the cathedral. Optimal accessibility to all parts of the cathedral and the adjacent chapter house was of huge importance. The entire project took place within the framework of the Leverage project on the theme of Flemish Masters (period 2018-2020), the spearhead project of Tourism Flanders.

Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Tim Van de Velde

Visibility accessible character. Upon entering the cathedral, you immediately notice the greatness of the whole. The entrance to the visitor center in the northern transept was intended to blend in with the cathedral as a whole, but at the same time to attract attention. By using materials already present in the church (wood, subtle brass infills), the lockers blend into the whole and function as a paneling (a reference to the opposing paneling of the entrance portal in the southern transept). The open brass entrance door attracts attention and invites the visitor to enter the visitor center.

Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, Stairs, Windows, Arch, Handrail
© Tim Van de Velde
Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Image 27 of 30
Plan
Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Image 29 of 30
Section

Unambiguous architectural language. The various spaces were linked together by integrating a recurring, unambiguous architecture, characterized by simplicity in detailing and a thoroughly homogeneous choice of materials. The recurring elements act as a guide in the fragmented site. This with the greatest respect for the existing and valuable environment. The brass material forms the golden thread that embroiders the new interventions in the historical framework (ramps, doors, counter, stairs, railings, etc.). It guides the visitor through the project.

Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, Brick, Facade, Arch
© Tim Van de Velde
Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, Arch, Column, Beam
© Tim Van de Velde
Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, Beam
© Tim Van de Velde

The wooden furniture (lockers, cabinets, …) play the second fiddle. Where brass clearly claims its presence, the wooden interventions rather subtly shape the furniture, which is necessary for the functioning of the visitor center. Because brass and wooden elements are already frequently present in the cathedral, the new infills, in the same material, again contribute to the creation of a continuous whole. Finally, the concrete is the overall support for the route in which it itself never dominates but always supports (floors in poly concrete, the cast-in-place lift shaft in exposed concrete, …). The soft gray of the concrete keeps the visitor's attention on the natural stone elements of the cathedral. Light gray cement tiles, in the same color tonality as the poly concrete in the circulation areas, form the flooring in the crypt.

Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten - Interior Photography, Windows, Brick, Beam, Facade, Handrail
© Tim Van de Velde

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ghent, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Van Eyck's Brothers Altarpiece Renovation / Bressers Architecten" 01 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974334/van-eycks-brothers-altarpiece-renovation-bressers-architecten> ISSN 0719-8884

© Tim Van de Velde

凡· 艾克兄弟《根特祭坛画》翻修 / Bressers Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.