Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, GlassGustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Kitchen, Windows, Table, BeamGustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Windows, HandrailGustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Exterior Photography, Windows, FacadeGustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - More Images+ 22

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Exterior Photography, Windows, Facade
© Philipp Obkircher

Text description provided by the architects. The overall building volume of the Gustav Heinemann Comprehensive School in Essen was broken down into differentiated section. The stringent structure has resulted in clearly defined outdoor spaces on the school campus. The offset positioning of the individual building sections ensures a scaled integration into the urban context. The offset of the two southern building parts creates a clearly recognisable entrance zone, which, with its forecourt, represents the prelude and identity of the new school grounds.

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography
© Helin Bereket
Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography
© Helin Bereket
Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Image 25 of 27
Plan - Ground floor
Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Shelving, Windows
© Helin Bereket

The clear exterior structure is continued in the interior. The structuring of the architectural figure reflects the organisation inside the building. Theme-based families of rooms are grouped into building units and interconnected via a central circulation axis. The forecourt as a meeting point and prelude to the building merges smoothly into the two-storey forum. The forum is a versatile, communicative space for all kinds of events. It is the beating heart of the school. The school hall and the library are arranged around the central forum and complete the southern part of the new school building, which is dedicated to communal uses. The central axis stretching in a north-south direction, the “school boulevard”, ensures easy and clear orientation and connects the individual functional areas with each other. The alternating arrangement of the cluster units results in a varied and well-lit circulation throughout the building.

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair
© Philipp Obkircher
Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Table, Chair, Windows
© Philipp Obkircher

They are the group of spaces that determine the organisation and pedagogy and the architecturally dominant volumes. The clusters are lined up along the school boulevard as clearly recognisable “year group or learning houses”. They form independent room families and are home to the different age groups. The classrooms and informal learning areas of a cluster are each grouped around a courtyard, thus ensuring good orientation and daylighting of the corridor areas. At the centre of each cluster are the group rooms, which can be extended to include the corridor. Differentiated spatial connections for individual forms of learning and generous common areas evolve in this area.

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Windows
© Philipp Obkircher
Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Table, Windows, Chair, Countertop
© Philipp Obkircher
Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Image 26 of 27
Section
Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Exterior Photography, Windows, Facade
© Helin Bereket

The new building is finished with a robust masonry façade made of light-coloured, whitewashed facing bricks, which gives the building masses a calming, uniform appearance. The strict order of large window elements in wood-aluminium construction divides the upper-floor façades of the classrooms and science labs. In the interior, too, the atmosphere is enhanced by the selective use of wood-based materials.

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Interior Photography, Kitchen, Windows, Table, Beam
© Philipp Obkircher

The building was planned and built according to passive house construction, which means that it remains 20% below the requirements of the 2016 German Energy Saving Ordinance (EnEV). Following the recent completion, the certification process according to the Assessment System for Sustainable Building (BNB), which also played a major role during the planning, will take place. The aim is to achieve a BNB Silver certification. In addition to energy efficiency, other topics such as ecology, economic efficiency, socio-cultural added value, architectural quality and process quality are also taken into account in this certification – the criteria of the Sehw sustainability compass. The result is an energy-efficient, sustainable building for which all phases have been optimally designed.

Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur - Exterior Photography, Windows, Facade
© Philipp Obkircher

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Essen, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gustav Heinemann Comprehensive School / Sehw Architektur" 30 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974327/gustav-heinemann-comprehensive-school-sehw-architektur> ISSN 0719-8884

© Philipp Obkircher

Gustav Heinemann 综合学校 / Sehw Architektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.