The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography, ChairThe Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior PhotographyThe Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography, Closet, DoorThe Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography, CountertopThe Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - More Images+ 10

  • Architects: Piano Piano Studio
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Milena Villalba
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Pavimentos Villareal
  • Lead Architects : Maria Donnini, Maria Grifo
More SpecsLess Specs
The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography
© Milena Villalba

Text description provided by the architects. We found a house that, in appearance, was not interesting in its distribution or its materials by itself. From the access, through a dark corridor running through the entire house, there were rooms on both sides. 

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography
© Milena Villalba

However, once the demolition was finished, we realized that it could hold many possibilities: the corner location and the almost-square shape next to a diagonal party wall were going to allow us to solve the project from a geometric approach, which is, from our point of view, a fundamental tool to move naturally but efficiently from a diagram to reality.

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography, Closet, Shelving
© Milena Villalba
The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Image 11 of 15
Planta original
The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Image 12 of 15
Planta reforma
The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography
© Milena Villalba

Customers wanted a simple home and did not have any specific needs, other than allowing them to work at home sometimes or cook generously and to easily adapt to future changes. This allowed us to channel part of our constant interest around the house, those that reflect on flexibility from the use we make of spaces, and that enable us to make them less hierarchical in a non-premeditated way. 

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography, Kitchen
© Milena Villalba

The geometric traces marking the access were the starting point to place a polygonal piece in the center of the house, that allowed articulating different spaces around it, like a kneecap. This polygonal piece, specifically an octagon, beyond being a mere piece of distribution or passage, becomes a place to stay or meet, in which the unexpected happens. Next to it, there are two closed pieces, the only ones with a single access, with a shower and a toilet, to allow simultaneous uses. From here, a small hall with cabinets to free the rooms and to allow them to have different uses depending on the needs to come. Other pieces of storage appear in those indeterminate spaces, which are either cabinets or shelves.  

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography, Closet, Door
© Milena Villalba

The succession of pieces on the facade lengthens the perspective of the rooms and gives more spaciousness to the spaces. The windows that open toward the octagon, or the several doors that allow access to the rooms create multiple longitudinal, transversal, and diagonal axes. The pass-through window between the kitchen and the octagon turns this ambiguous space into an extension of the kitchen, allowing breakfast or a cup of wine on both sides of the window. 

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Image 15 of 15
Axonometría

All the pieces are connected to each other, and turn around the central piece, which enables to be crossed in its perimeter, to multiply the visual and spatial relations, and also to provide crossed ventilation and being a cool house in the summer or to allow all the spaces to be illuminated in a natural way. Finally, the material proposal aimed at the idea to perceive the house as a unit. So, sobriety and uniformity in the choice of materials was the way to follow. Subtle details recall the pre-existence: doors recovered with frosted glass or a concrete column left exposed. Slight wooden details as knobs and flashings together with elements in green color consciously break the homogeneity to redirect the look without stridencies. 

The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio - Interior Photography, Countertop
© Milena Villalba

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Valencia, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Octagon of Pelayo Apartment / Piano Piano Studio" [El octógono de Pelayo / Piano Piano Studio] 26 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974121/the-octagon-of-pelayo-apartment-piano-piano-studio> ISSN 0719-8884

© Milena Villalba

八角形中心,Pelayo 公寓 / Piano Piano Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.