The Barn / Alexis Dornier

The Barn / Alexis Dornier

The Barn / Alexis Dornier - Exterior Photography, Deck, BeamThe Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Living Room, Sofa, Beam, WindowsThe Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Beam, ColumnThe Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Windows, Table, Beam+ 37

  • Architects: Alexis Dornier
  • Area Area of this architecture project Area :  356
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :KIE
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Furniture Bares, Kaltimber
  • Lead Architect : Alexis Dornier
More SpecsLess Specs
The Barn / Alexis Dornier - Exterior Photography, Deck
© KIE

Text description provided by the architects. This building is in all its major components made of ethically sourced reclaimed timber (kaltimber). The 16 unevenly bent and twisted columns were once part of a road leading over swampland in Kalimantan/ Borneo.

The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Living Room, Sofa, Beam, Windows
© KIE
The Barn / Alexis Dornier - Image 30 of 37
Plan - 1st Floor
The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Windows, Table, Beam
© KIE
The Barn / Alexis Dornier - Image 29 of 37
Plan - Ground Floor
The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Beam, Column
© KIE

Arranged in an almost perfect square, The columns' heavily textured surfaces are indicative of their age and former life- a reminiscence to be kept alive.

The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Windows, Beam
© KIE

The major achievement of timber craftsmanship, and thus the essential design idea was to incorporate these uneven building components into a functioning framework for walls, stairs, balconies, and sliding windows and doors. Built over 3 levels, The floor plan and section strengthen the three-dimensional experience of space composed around those columns.

The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Living Room, Sofa, Beam, Windows
© KIE

Evenly milled ironwood planks become the partition walls between the puristically designed spaces. No walls interrupt the building's transparent circumference. The partitioned window elements define the correlation between inside and outside in a rhythmic way. Window partitions are in part obscured by paper screens made of banana fiber, handmade in Bali by an ex-pat Japanese (Naruse @greenman_bananapaper_studio)

The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Table, Windows, Countertop, Beam, Chair
© KIE
The Barn / Alexis Dornier - Image 32 of 37
Section

The building's surfaces are kept dark grey to emphasize the central skylight towering the centrally located void. From here the mezzanine level spins off into the two eaves and the upper bathroom, Master bedroom, and walk-in closet.

The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Table, Windows, Chair, Beam
© KIE

All the added furniture is made of solid recycled teak wood and Rattan mesh. Kept light in color, they become the contrasting element and focal point. Arranged in offset to the building's grid lines, they become oddly placed items of interest.

The Barn / Alexis Dornier - Image 31 of 37
Plan - 2nd Floor

The living room is rhythmically sectioned by the columns, The sunken conversation pit forms one of the decentralized highlights of the central space. The main deck connects to the living room, and bridges to the elevated swimming pool overlooking the nearby Cliffside of the south Indian ocean. Covered in locally sourced granite of slightly greenish tint, this element is an Homage to Japanese onsen culture and blends into the lush surrounding of south Bali’s Landscape.

The Barn / Alexis Dornier - Interior Photography, Wood, Beam
© KIE

Very little direct lighting was used to emphasize an atmosphere of tranquillity and rest. Pendant lamps designed of banana fiber paper become the objects of special attention within the otherwise simplistically furnished building.

The Barn / Alexis Dornier - Exterior Photography, Deck
© KIE
The Barn / Alexis Dornier - Exterior Photography, Forest
© KIE

The garden design forms the consequence of the building's orthogonal planning nature. Flower and plant bedding, made of eroded ironwood boards, form a dry garden with lemongrass, lavender, cacti, and other plants. The garden virtually continues underneath the structure and becomes a background for the gym, office, and spa located on the ground floor. This building is part of the ‘Uluwatu Surf Villas’ (https://uluwatusurfvillas.com) resort infrastructure. A network of buggy paths connects to the resort's main facilities nearby.

The Barn / Alexis Dornier - Exterior Photography, Deck, Beam, Patio
© KIE

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Barn / Alexis Dornier" 22 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973860/the-barn-alexis-dornier> ISSN 0719-8884
© KIE

谷仓度假屋 / Alexis Dornier

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.