Envelope House / Asolidplan

Envelope House / Asolidplan
Envelope House / Asolidplan - Exterior Photography, Windows
© KHOO Guo Jie

Envelope House / Asolidplan - Exterior Photography, WindowsEnvelope House / Asolidplan - Exterior Photography, GardenEnvelope House / Asolidplan - Interior Photography, WindowsEnvelope House / Asolidplan - Interior Photography, Handrail, BalconyEnvelope House / Asolidplan - More Images+ 17

More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The brief was for a multi-generational home for three households - the client’s young family with a child, their parents, and their aunt – with private spaces, common spaces and generous greenery. We formulated the parti as a landscape double skin enveloping three levels of habitable spaces and punctured by a vertical landscaped courtyard. The first level is for communal use, second for the elderly parents and aunt, and the third level for the young family with their own private door and staircase. A roof garden caps the building.

Envelope House / Asolidplan - Exterior Photography, Garden
© KHOO Guo Jie
Envelope House / Asolidplan - Image 19 of 22
Plan
Envelope House / Asolidplan - Interior Photography, Windows, Handrail
© KHOO Guo Jie

While giving everyone their private spaces, we used a central garden courtyard to connect all three levels. The staircase to the second level and a skybridge at the third level crisscross this courtyard, allowing for chance encounters within the family. A water feature and tall indoor trees fill this courtyard, connecting the heart of the house to the outside.

Envelope House / Asolidplan - Interior Photography, Windows, Stairs, Handrail, Beam
© KHOO Guo Jie
Envelope House / Asolidplan - Image 20 of 22
Plans
Envelope House / Asolidplan - Interior Photography, Stairs, Handrail, Windows
© KHOO Guo Jie

Going against developmental pressure, we convinced the client not to maximise the built floor area but to focus on the quality of the space instead. The result is an unconventionally generous and grand indoor garden spanning three levels, and the intimate presence of greenery throughout the house.

Envelope House / Asolidplan - Interior Photography, Handrail, Balcony
© KHOO Guo Jie
Envelope House / Asolidplan - Interior Photography, Windows
© KHOO Guo Jie

The landscaped double skin, indoor water garden, triple-volume courtyard with ventilated skylight, and roof garden work together to create comfortable microclimatic conditions; the house is constantly breezy and cool despite its west-facing orientation. We managed to create a climate-appropriate tropical house without the usual tropical architectural solutions of deep eaves and overhangs, which are increasingly difficult to achieve in land-scarce Singapore.

Envelope House / Asolidplan - Exterior Photography
© KHOO Guo Jie
Envelope House / Asolidplan - Image 21 of 22
Elevation
Envelope House / Asolidplan - Exterior Photography, Garden
© KHOO Guo Jie

The landscaped double skin strategy and its effective biophilic and microclimatic effects show that there are still new ways to create tropical architecture in a dense urban environment like Singapore. The triple-volume indoor water garden - with a staircase weaving through foliage and a skybridge crossing the tree canopy - brings nature indoors and into the residents’ everyday life.

Envelope House / Asolidplan - Exterior Photography, Windows, Facade
© KHOO Guo Jie

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Envelope House / Asolidplan" 13 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973389/envelope-house-asolidplan> ISSN 0719-8884

© KHOO Guo Jie

围屋 / Asolidplan

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.