Visitor Pavilion / Moxon Architects

Visitor Pavilion / Moxon Architects

Visitor Pavilion / Moxon Architects - Exterior Photography, FacadeVisitor Pavilion / Moxon Architects - Exterior Photography, WindowsVisitor Pavilion / Moxon Architects - Interior PhotographyVisitor Pavilion / Moxon Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, HandrailVisitor Pavilion / Moxon Architects - More Images+ 6

More SpecsLess Specs
Visitor Pavilion / Moxon Architects - Exterior Photography, Windows
© Simon Kennedy

Text description provided by the architects. Moxon Architects has completed Brent Cross Town’s Visitor Pavilion. Open to the public, the Visitor Pavilion will be the bedrock of public engagement for the delivery of the £7bn regeneration project by Argent Related and Brent Council, providing welcoming spaces for visitors, project teams, residents, and the wider community, while promoting the positive placemaking principles that will be embedded in the new North London neighborhood.

Visitor Pavilion / Moxon Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail
© Simon Kennedy

The exterior of The Visitor Pavilion is a striking grid of exposed timber, nesting within the green open landscape around it. A gabion veneered plinth provides a resilient but welcoming street frontage that supports two upper storeys clad in a muted palette of larch and zinc. It is fronted by a lushly planted area, designed in collaboration with Townshend Landscape Architects. Inside, large, glazed walls create continuity between inside and out, while framing views of the newly landscaped park to the west. 

Visitor Pavilion / Moxon Architects - Exterior Photography, Facade
© Simon Kennedy

The Visitor Pavilion’s ground floor space is a highly flexible exhibition and event space, with natural timber finishes that create an open and inviting feel. Directly adjacent to the arrival space is a cafe area, with outdoor seating spilling out into the public realm to the south. An open-air viewing terrace on the top floor gives visitors far-reaching views and the opportunity to observe the project first-hand as it unfolds. The space is also adaptable for hosting public and private events and meetings.

Visitor Pavilion / Moxon Architects - Image 9 of 11
Floor Plan

The experiential design of the gallery space at the core of the Visitor Pavilion has been led by creative studio dn&co. This specialist place brand studio has translated the brand they developed for Brent Cross Town into a compelling spatial narrative and immersive environment describing the values and aspirations of the new Park Town.

Visitor Pavilion / Moxon Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Simon Kennedy

In response to Moxon’s architecture, its design draws the outside in and the space is dominated by three large trees that create an interior glade surrounding a large-scale estate model and a series of dynamic plinths. These modular structures are fabricated from a palette of sustainable materials — valchromat in muted colors overlaid with a dense acoustic cork — and inset with ribbons of bright LED screens, speakers, and interactive components for visitors of all ages. The fit-out has been led by Woods Bagot.

Visitor Pavilion / Moxon Architects - Interior Photography
© John Sturrock

The first floor hosts an exhibition of individual buildings at Brent Cross Town as well as a flexible show-apartment exhibiting the specification of the homes that will populate the town. Low environmental impact materials including Glulam beams and Cross Laminated Timber (CLT) prefabricated panels were chosen as they offer a much lower embodied carbon footprint, compared to more traditional construction materials such as steel or concrete, offering a faster construction time and reduced waste output. 

Brent Cross Town is set around 50 acres of parks and playing fields. The new park town provides 6,700 new homes, 3 million sq. ft of office space, student accommodation, restaurants, and sports and leisure facilities. It is directly connected to central London via its own new Brent Cross West station which is already under construction and will be completed by the end of 2022.

Visitor Pavilion / Moxon Architects - Interior Photography, Beam, Windows
© John Sturrock

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Brent Cross, London, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Visitor Pavilion / Moxon Architects" 10 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973352/visitor-pavilion-moxon-architects> ISSN 0719-8884

© Simon Kennedy

游客展厅 / Moxon Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.