We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

W.PLACE Apartments / B-architecten

W.PLACE Apartments / B-architecten

W.PLACE Apartments / B-architecten - Exterior Photography, Windows, FacadeW.PLACE Apartments / B-architecten - Interior Photography, Windows, FacadeW.PLACE Apartments / B-architecten - Exterior Photography, Windows, GardenW.PLACE Apartments / B-architecten - Interior Photography, Windows, Door, Table, Chair, Beam+ 20

Antwerp, Belgium
  • Design Team : Evert Crols, Eva De Clerck, Emilie Dorekens, Isaura Doumen, Dirk Engelen, Sven Grooten, Lennert Hermans, Olmo Peeters, Pieter Van Den Berge, Evelien van de Riet
  • Client : Alta Build nv
  • Technical Engineer : PI-consult bvba
  • City : Antwerp
  • Country : Belgium
More SpecsLess Specs
W.PLACE Apartments / B-architecten - Interior Photography, Windows, Facade
© Lucid

Text description provided by the architects. W.PLACE is located on the corner of the De Wittestraat and the Kemmelbergstraat in Berchem. For this purpose, the former police station on this site was completely demolished. The project consists of 25 residential units, two commercial units around a communal garden with a neighborhood shed, a roof terrace, and an underground car park.

W.PLACE Apartments / B-architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail, Balcony
© Lucid
W.PLACE Apartments / B-architecten - Image 15 of 20
Plan - Ground floor
W.PLACE Apartments / B-architecten - Interior Photography, Brick, Facade
© Lucid

The building volume consists of a maximum variety of typologies, supplemented by the principles of co-housing. We designed townhouses with four bedrooms, kangaroo dwellings, two-bedroom duplexes, classic two-bedroom flats, smaller flats, and penthouse roof flats.

W.PLACE Apartments / B-architecten - Exterior Photography, Windows, Garden
© Lucid

W.PLACE opens up to the south on the De Wittestraat and is provided with units with indoor terraces. The volume consists of a mix of through-zoned units, living on the street side or living on the side of the communal garden, with the aim of providing as much variety as possible and activating all façades.

W.PLACE Apartments / B-architecten - Interior Photography, Windows, Door, Table, Chair, Beam
© Lucid
W.PLACE Apartments / B-architecten - Interior Photography, Windows, Door, Facade, Glass
© Lucid

The communal garden consists of places to sit, play elements, a herb garden, large tree sections, a bicycle shed, and a neighborhood shed: a communal space with a kitchen and communal materials for chores. At the same time, this can also be a place where the residents can invite their families.

W.PLACE Apartments / B-architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Lucid

In addition to the communal garden and the neighborhood shed at ground level, we also designed an easily accessible underground car park for all the residents. In the basement, there is space for individual storage rooms of the residents and a communal laundry room with washing machines and dryers.

W.PLACE Apartments / B-architecten - Interior Photography, Kitchen, Brick
© Lucid

The roofs of the various terraced housing typologies form a landscape of lush roof gardens and roof terraces, including one distinct communal roof terrace for all residents.

W.PLACE Apartments / B-architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, Courtyard
© Lucid

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Berchem, 2600 Antwerp, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "W.PLACE Apartments / B-architecten" 11 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973189/wplace-apartments-b-architecten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.