Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten
Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography
© Stijn Bollaert

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography, FacadeZuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, CityscapeZuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Interior Photography, Wood, Windows, Chair, DeckZuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Interior Photography, Facade, WindowsZuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - More Images+ 21

Antwerpen, Belgium
More SpecsLess Specs
Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography, Facade
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. Zuiderzicht is one of the eight high-rise volumes positioned at diverse spots within the master plan by Studio Associates Secchi-Viganò for Antwerp Nieuw Zuid. The project’s position is strategic: while close to the river and within green public spaces designed by Bas Smets, you are only 3 minutes away from Antwerp's center. With its bright colour and open appearance, the Zuiderzicht tower fits with Antwerp's tradition of white, layered, tectonic high-rises such as the Onze-Lieve-Vrouwe Cathedral, the art deco style KBC-tower and the Police tower, and others.

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, Cityscape
© Stijn Bollaert
Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Interior Photography, Wood, Windows, Chair, Deck
© Stijn Bollaert

The 21.082 m2 building consists of five layers at its base, including a hotel with 108 rooms, on top a 25-storey tower with 134 dwellings, and below parking on two underground levels. Plinth and tower form one coherent building volume. The architectural concept for Zuiderzicht is characterised by a wide variety of housing types for different user groups: young families, seniors, co-housers, singles, and working couples. The apartments are compact and efficiently organised around a central core, designed with flexible floor plan layouts, and constructed with a load bearing facade. This flexibility allows for combining units to create larger residences and for adapting to changing needs in the future. 

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Interior Photography, Facade, Windows
© Stijn Bollaert

'Our concept interprets the qualities of the typical Belgian house,’ says Han van den Born, architect and former partner of KCAP. ‘All apartments are surrounded by a white concrete structure designed as a double-height grid. Each owner has the opportunity to choose from a range of design options to individually use this added outdoor space that evolves between the isolated façade and the concrete grid. Think of balconies, glazed terraces, and roof terraces.' On the ground level, duplex units contribute to accommodating the variety of residents and housing types. ‘The duplex units all have a front door and outdoor space on ground level, creating a lively transition and connection to the public space. This is an exceptional quality within a high-rise concept,’ explains Han van den Born.

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Image 21 of 26
Courtesy of KCAP

Those different outdoor spaces are a contemporary reinterpretation of the Belgian ‘veranda’ and were designed as pleasant extensions of the living spaces to enjoy extra surface, light, and the beautiful views of Antwerp, the River Scheldt, and the surrounding countryside. The combination of differing floor plans with the individual infills of the surrounding grid results in a versatile range of apartments and a layered and impactful image to the outside.

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Interior Photography, Facade, Windows
© Stijn Bollaert

The staggered shape of the tower supports the volume’s increasing slenderness to the top, and at the same time provides spacious elevated terraces on the upper levels. A double-height passage in the plinth, crossing through the building, allows residents of the neighbourhood and visitors to stroll through the building. It connects the square in front of the building with the path with a playground on the other side. The passage with the adjacent common space offers a place for encounter for residents, allows to host small events and becomes a catalyst for community building in the new district. By combining the project's integral accessibility, the typological variety of the dwellings, and the lively plinth in addition to the hotel, the concept of Zuiderzicht enhances social sustainability, diversity, and togetherness.

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Stijn Bollaert

Zuiderzicht is a compact volume respecting the ‘Passive House standard’. The double skin is conceived based on the desire to provide the inhabitants with the best living comfort in terms of wind, noise, daylight and overheating. The technical sustainability concept features elements such as green roofs, solar panels, and an integrated system for water recovery. 'But we can understand sustainability also literally as ‘enduring over time’. Zuiderzicht’s long-term potential is mainly based on peoples' appreciation and the added value it can provide for as many users as possible for the longest possible time,' says Niels Baeck, architect and partner of evr-architecten.

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Stijn Bollaert

With Zuiderzicht, the agenda is set for a new and innovative way of flexible urban living in a strategic position to the city centre of Antwerp and with direct contact with its surroundings.

Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Stijn Bollaert

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Park Nieuw Zuid, André Delvauxpad 66, 2000 Antwerpen, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zuiderzicht Antwerp Residential Complex / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten" 03 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972921/zuiderzicht-antwerp-residential-complex-kcap-architects-and-planners-plus-evr-architecten> ISSN 0719-8884

© Stijn Bollaert

安特卫普住宅综合体 Zuiderzicht / KCAP Architects & Planners + evr-Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.