Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera

Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera

Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Exterior PhotographyBlack House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Exterior PhotographyBlack House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Exterior PhotographyBlack House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Interior Photography, Living Room, Shelving, ChairBlack House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - More Images+ 11

Consolapan, Mexico
  • Collaborators : Sergio Amante, Reynaldo Martínez
  • City : Consolapan
  • Country : Mexico
More SpecsLess Specs
Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Exterior Photography
© Raúl Meza Yarmuch

Text description provided by the architects. The challenge of the project was to design "... a studio that does not see the house, and a house that does not see the studio." The house is immersed in a country context, where a piece of land is located, among beech trees. The design is conceived from the premise of not touching any tree.

Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Exterior Photography
© Raúl Meza Yarmuch

The spatial hierarchy is accentuated with an access bridge from the street; a ramp ascends from the parking lot and leads to the stairs that lead to the garden and the study. These entrances converge in a portico that functions as a distributor - terrace and separates the public from the private space: a diaphanous boundary that frames the forest. The house "rises" to allow the growth of the roots of the trees, the passage of wild animals; let rainwater flow and prevent contact with wet soil. Thus, cross ventilation dehumidifies the environment to always have comfort and health.

Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Exterior Photography
© Raúl Meza Yarmuch
Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Image 9 of 16
Plan - Ground floor
Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Interior Photography, Living Room, Shelving, Chair
© Raúl Meza Yarmuch

In contrast, the study "is buried", and is integrated into the garden with a green roof, to have a view from the house that cannot be perceived. In the study, a double wall supports the stairs and protects its inhabitants from the cold winter winds and the "cave effect" together with the thermal mass maintain a stable temperature inside. This intentional division between home and work allows the best of two worlds: the shelter with maximum privacy in simultaneity with the productive space. The transitional space is also one of articulation between one area and another while enhancing the views towards the exuberant nature. This is how you live more ... and better.

Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera - Exterior Photography
© Raúl Meza Yarmuch

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Black House/ ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera" [Casa negra / ArquitectónicA Cecilia Yarmuch + Alejandro Aguilera] 06 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972884/black-house-arquitectonica> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.