Banlusa House / Sara Acebes Anta

Banlusa House / Sara Acebes Anta

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Exterior PhotographyBanlusa House / Sara Acebes Anta - Interior PhotographyBanlusa House / Sara Acebes Anta - Interior PhotographyBanlusa House / Sara Acebes Anta - Interior PhotographyBanlusa House / Sara Acebes Anta - More Images+ 26

Renedo de Esgueva, Spain
  • Architects: Sara Acebes Anta
  • Area Area of this architecture project Area :  2207 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, JUNG, Cifre cerámica, Cortizo, Formani, Poalgi, Robert McNeel & Associates, Trimble Navigation, imex
  • Lead Architect : Sara Acebes Anta
Banlusa House / Sara Acebes Anta - Exterior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez

Text description provided by the architects. The house is located in a special enclave, surrounded by nature, which is part of a small town on the outskirts of the city of Valladolid. The area is unique because of its proximity to the Esgueva Valley and the Duero Canal so framing the landscape was one of the main objectives of the project.  

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Exterior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez
Banlusa House / Sara Acebes Anta - Interior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez

The project embraces the scenery around it. Large windows open up directly to its surroundings and frame the local pine trees.

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Exterior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez

The floor plan is organized on one level on a U Shaped ground floor. The rooms are distributed in two main zones: nighttime/daytime. The sunrise fills the kitchen, which faces east, and the living room is orientated to the west to enjoy the sunset with a small island separating the two spaces.

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Interior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez

On the other side of the ‘U’ shape, there are four bedrooms and two bathrooms facing west absorbing the sun rays of the last hours of the day, warming these rooms for during the night.

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Interior Photography, Door
© Víctor de la Fuente Pérez

The garage protects the house from the cold on the north elevation and contains car parking as well as a plant for the aerothermal system which heats the house through underfloor heating.

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Interior Photography, Kitchen, Chair
© Víctor de la Fuente Pérez

By using underfloor heating and high thermal inertia walls a high indoor comfort is achieved.

In addition to the orientation of the house, the design of window openings and facade inertia during the year means that the house benefits from the sun's energy as required. A strong commitment to nature and the environment by the client and architect focused the project on the construction of a sustainable house with bioclimatic design.

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Image 28 of 31
Plan
Banlusa House / Sara Acebes Anta - Image 29 of 31
Sections

Taking advantage of site conditions and climate is essential for every project to work and today, more than ever, respecting the environment is essential. 

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Interior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez

In relation to the material choice, the presence of white walls and the gray tones of the ground surfaces generate an atmosphere of calm that finds its warmth in the wooden elements of the furniture. 

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Interior Photography, Shelving
© Víctor de la Fuente Pérez

The façade is ornamented by the use of fluted walls made in the mortar which add shadow and texture to the orthogonal form. This verticality is carried through to the interior introducing elements designed with vertical battens.

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Exterior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez

There is a subtle textural verticality counterbalancing the horizontal nature of the single-storey house which is in harmony with the landscape and the environment.

Banlusa House / Sara Acebes Anta - Exterior Photography
© Víctor de la Fuente Pérez

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Banlusa House / Sara Acebes Anta" [Casa Banlusa / Sara Acebes Anta] 07 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972861/banlusa-house-sara-acebes-anta> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.