We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Raincoat House / S.LA architecture

Raincoat House / S.LA architecture

© Trieu Chien© Trieu Chien© Trieu Chien© Trieu Chien+ 28

Hanoi, Vietnam
  • Architects: S.LA architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  40
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs
    Photographs:  Trieu Chien
  • Lead Architect: Nguyễn Xuân Khương
More SpecsLess Specs
© Trieu Chien
© Trieu Chien

Text description provided by the architects. Turn a part of a neglected house into a two-storey house with lots of green spaces. The house is located in a deep alley of Hanoi, as the witness of rapid urbanization and population growth. The house on the 80 square-meter lot was split into two halves, one part of which was converted into a home for a young family. The rest was being abandoned when we approached the project.

© Trieu Chien
© Trieu Chien

The new owner – a bachelor wanted to renovate it into a small but bright, airy, and greenhouse within a suitable budget. The house is located in a deep alley, so costs can be incurred due to the transportation of demolition waste. Furthermore, demolition may affect the sustainability of the previously renovated part of the house. Therefore, the owner along with the architect decided to renovate instead of demolishing it to build a new one. 

© Trieu Chien
© Trieu Chien

The first floor is divided into a bedroom, a bathroom, and a kitchen. The corridor entrance from the alley to the inner space is like a buffer space which makes the house outstandingly different from surrounding tube ones. The second floor consists of a working room, a laundry area, and a rooftop yard with many trees. By using perforated metal stairs to connect the first floor and the second one, natural light can overflow inside the kitchen during the daytime.

© Trieu Chien
© Trieu Chien
Plan - 2nd Floor
Plan - 2nd Floor
© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien

Half of the diagonal roof was made of clear corrugated polycarbonate in order to increase light for the green spaces and also make the place look bigger. The roof along with the front and back sides can be described as a raincoat covering the existing house, protecting the walls and slabs from deterioration due to the impact of weather. Since the existing part had been built for a long time and more or less showed signs of degradation, the ‘raincoat’ was designed as light as possible with steel tube, roofing panels, and wood - popular local materials.

© Trieu Chien
© Trieu Chien
Elevation
Elevation
© Trieu Chien
© Trieu Chien

The total expense was considerably reduced because the roof structure and some furniture were made of chinaberry wood taken from the garden of the owner's grandparents. Those trees had been grown for many years and who knew they would become a special gift to decorate the grandson’s stunning house. 

© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien

As described, we focused on exploiting space and light, the finishing materials are not kind of elaborate though. After completion, the house brought the feeling of surprise and delight to not only the owner but also his neighbors!

© Trieu Chien
© Trieu Chien

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Raincoat House / S.LA architecture" 30 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972744/raincoat-house-sla-architecture> ISSN 0719-8884
© Trieu Chien

给老房子披上雨衣,Raincoat 住宅 / S.LA architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.