We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Recycling Frugoni / Estudio Cabrera

Recycling Frugoni / Estudio Cabrera

© Alfonso Cabrera© Alfonso Cabrera© Alfonso Cabrera© Alfonso Cabrera+ 13

Montevideo, Uruguay
  • Architects: Estudio Cabrera
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Santiago Veas
  • Lead Architect: Alfonso Cabrera
More SpecsLess Specs
© Alfonso Cabrera
© Alfonso Cabrera

Text description provided by the architects. The project involves the recycling of a standard house, with a structure in poor conditions, in the Cordón neighborhood of Montevideo. The building, originally a traditional courtyard house, is transformed into a small complex of three units. One of them is a two-room duplex unit facing the street while the other two are one-room flats looking at the central courtyard. The roof incorporates a pergola and is equipped with a barbecue and a tender. The aim of the project is to develop homes satisfying today's demands, but taking advantage of the existing elements of the old house.

© Alfonso Cabrera
© Alfonso Cabrera

The patio is consolidated and secondary construction is demolished in order to provide natural light and ventilation to the interior units. The existing structural scheme is preserved as well as all the load-bearing walls. A new reinforced concrete slab is built as a mezzanine. A large part of the existing openings is used on the facade, but with a different architectural language.

© Alfonso Cabrera
© Alfonso Cabrera

The roof is conditioned as an outdoor recreational space. It is understood as an opportunity to locate the barbecue - table - bench on the front. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This means having more elements to define the new facade. The facade is a smooth white plane with holes. The intention is to appreciate the thickness of the original wall, which is half a meter. For this, the openings are tackled in different leads. Each hole is shaped in a different way, this generates movement both in the plane of the facade and in the depth of the openings

© Alfonso Cabrera
© Alfonso Cabrera

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Recycling Frugoni / Estudio Cabrera" [Reciclaje Frugoni / Estudio Cabrera] 25 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972489/recycling-frugoni-estudio-cabrera> ISSN 0719-8884
© Santiago Veas

Frugoni 再生 / Estudio Cabrera

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.