House in Uraga / note architects

House in Uraga / note architects

House in Uraga / note architects - Interior Photography, Countertop, Sink, Windows, BeamHouse in Uraga / note architects - Interior Photography, Chair, Column, BeamHouse in Uraga / note architects - Interior Photography, Windows, Sink, GlassHouse in Uraga / note architects - Interior Photography, Beam, ColumnHouse in Uraga / note architects - More Images+ 9

  • Architects: note architects
  • Area Area of this architecture project Area :  52
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Hiroki Kawata
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  FUJIOH, e-kenzai, toolbox
More SpecsLess Specs
House in Uraga / note architects - Interior Photography, Kitchen, Chair, Beam
© Hiroki Kawata

Text description provided by the architects. This is a project to renovate a room in old condominium in Uraga, which has been developing as a port town since ancient times. In a wall concrete structure building, concrete walls and beams cross the living space, which is a major constraint on changing the floor plan. Without denying the existence of this hard and heavy concrete, I thought about constructing a living space with a minimum of operations by utilizing it as a terrain.

House in Uraga / note architects - Interior Photography, Chair, Column, Beam
© Hiroki Kawata

The rough floor plan was entrusted to the concrete wall, and low-height shina plywood furniture was placed under the beams to make up for the shortage. If furniture is placed independently of the beam, it becomes a "partition" that switches the space, and if it is placed along the beam, it becomes a "partition" that divides the space.

House in Uraga / note architects - Interior Photography, Countertop, Sink, Windows, Beam
© Hiroki Kawata
House in Uraga / note architects - Image 14 of 14
Plan

As a result, the half of the room where the bearing wall does not cross becomes a large studio space that is gently partitioned, and the wind and light to pass through. On the other side, the other half separated by the bearing wall is automatically divided into private rooms, so sanitary and bedrooms are arranged. The large space is changed by floor steps, furniture, sleeve walls, etc. so as not to be redundant.

House in Uraga / note architects - Interior Photography, Kitchen, Sink
© Hiroki Kawata

Instead of the built-in storage, we created furniture that reminds us of where we are, creating a state where the entire small living space can be used. By inserting soft furniture against hard terrain, we are creating new terrain by sprinkling places with various personalities. We aimed to create an environment-like living space where people can live while reading the new terrain.

House in Uraga / note architects - Interior Photography, Kitchen
© Hiroki Kawata
House in Uraga / note architects - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Beam
© Hiroki Kawata

If you consider the wall concrete structure as the environment and the texture of concrete as the finish, you can create a living space with a minimum of operations. Minimizing it will reduce the use of materials and will also reduce the discharge of waste materials during the next renovation. We believe that entrusting ourselves to the structure of the building will lead to the rationalization of the renovation of wall concrete structures.

House in Uraga / note architects - Interior Photography, Beam, Column
© Hiroki Kawata

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Uraga / note architects" 17 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972071/house-in-uraga-note-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.