Davis Road Apartment / DS2 Architecture

Davis Road Apartment / DS2 Architecture
Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Exterior Photography, Facade
© Aadit Basu

Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Exterior Photography, FacadeDavis Road Apartment / DS2 Architecture - Interior Photography, Garden, BeamDavis Road Apartment / DS2 Architecture - Interior Photography, Lighting, FacadeDavis Road Apartment / DS2 Architecture - Exterior Photography, FacadeDavis Road Apartment / DS2 Architecture - More Images+ 10

Bangalore, India
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Designed by DS2 architecture, the davis road apartment in Bangalore is a seamless amalgamation of aesthetics and functions, of cultures and contexts, of construction nuances and impeccable user experiences. Here Indian aesthetics interplay with modern sensibilities. From often-overlooked details to large voluminous forms, every element is a pursuit in sculpting an enriching and intuitive experience. The project was a makeover of an existing skeleton building. The architects had to start with the wall skin and redesign the internal functional spaces.

Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Interior Photography, Lighting, Facade
© Aadit Basu

The façade functions on multiple aspects - Firstly it addresses the security issues pertaining to the building’s immediate context. It also doubles as a shading element and creates a thermal buffer zone between the built space ,while facilitating the growth of vegetation.As the creepers grow, they not only cut direct light and heat but also negate the use for curtains internally.

Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Interior Photography, Table, Chair, Facade, Beam, Patio, Deck
© Aadit Basu
Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Image 13 of 15
Fifth Floor Plan
Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Interior Photography, Garden, Beam
© Aadit Basu

For the interiors, the architect wanted Gujarati elements to honor his roots and culture. Pan-india traditional elements with modern compositions interact to create a composition that is in its own right, a new voice, a new vocabulary. The traditional Indian style of space planning - Nalukettu has been interpreted in a modern way by a defining frame while the skylight has been covered with 50% solar panels to control excess light and also generate energy. In the planning of the bedrooms the beds have not been put to a corner or against a wall, however, the bed has been brought to the center thereby creating a much freer circulation for the placements of cabinets and furniture.

Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Exterior Photography, Facade
© Aadit Basu
Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Image 14 of 15
Diagram

The kitchen has been designed as mixed used space, which can function predominantly as a socialising space for the family, the design also facilitates for the parents to interact with their kids as they study and also the addition of television makes this space an intimate space for the family for a wide variety of use cases. The MS staircase changes the routine way of making a stairway rail and allows for more space for furniture movement and enhances safety. The design establishes an intrinsic dialogue between the user, the environment, culture and the built space. In doing so, it becomes a repository, a blank canvas for time and memories.

Davis Road Apartment / DS2 Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Aadit Basu

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Davis Road Apartment / DS2 Architecture" 11 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971805/davis-road-apartment-ds2-architecture> ISSN 0719-8884

© Aadit Basu

Davis 路公寓 / DS2 Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.