Beaver Center / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar

Beaver Center / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar

Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Interior Photography, FacadeBeaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Interior Photography, Beam, Handrail, DeckBeaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Exterior PhotographyBeaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Exterior Photography, Facade, WindowsBeaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - More Images+ 25

More SpecsLess Specs
Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Exterior Photography
© Virginia Vrecl

Text description provided by the architects. The Beaver Center (Nature Conservation Center Sotla) is intended for researching nature along the Sotla river by scientists for presentation to eco-tourist nomads. 

Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Exterior Photography, Windows
© Virginia Vrecl
Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Exterior Photography, Windows
© Virginia Vrecl

It is located next to the SLO-CRO border, along dried-out Vonarsko or Sotelsko lake, which became a unique nature reserve. Architecture follows the natural topography that falls from the road towards the dry lake depression and active river canal. The Eastern longitudinal façade leans against the terraced entrance platform so the building partly levitates over the slope. 

Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Exterior Photography, Facade
© Virginia Vrecl
Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Interior Photography, Facade, Windows
© Virginia Vrecl
Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Image 27 of 30
Site Plan

 The functional concept is based on the theme of `eco-educational research and tourist station`, with transitional platforms with a central viewing staircase – a tower and a circular viewing platform on the roof. One enters four separate program sections from the open circular corridor: info-point and café terrace, office with balcony, a lecture hall with cabinet and terrace, thematic exhibition center. The visitor is thus offered educational content and meditative or dynamic, abstract spatial experience. Openings and glazings are sequencing the views from open and closed spaces. Terraces are deeper to the south due to shading. 

Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Interior Photography, Facade
© Virginia Vrecl
Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Interior Photography, Windows, Door, Beam, Facade
© Virginia Vrecl
Beaver Center  / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar - Interior Photography, Beam, Facade, Windows
© Virginia Vrecl

Construction above foundations is wooden. Layered but compact wooden architecture with a façade textured with rhythms and raster, interprets vernacular architecture and relates to the cultural and natural landscape. On the other hand, this `wooden-container-pavilion` is placed in the landscape according to the principle of `extended-screen-barrier`, which also incorporates the idea of `objective observation of Nature`. 

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nimno, Slovenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Beaver Center / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar" 14 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971671/beaver-center-strehovec-arhitekt-plus-ravnikar-potokar> ISSN 0719-8884

© Virginia Vrecl

比佛中心,木器展亭 / Strehovec arhitekt + Ravnikar Potokar

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.