Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography, ChairLagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior PhotographyLagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior PhotographyLagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior PhotographyLagar Oliq Complex / Play Arquitetura - More Images+ 27

São Bento do Sapucaí, Brazil
  • Architects In Charge : Juliana Figueiró e Marcelo Alvarenga
  • Project Team : Felipe Diniz, Daniela Gauer, Isabela Flach e Sofia Terra
  • Construction Firm : Ronaldo Adriano da Cruz
  • Landscape Design : Rodrigo Oliveira
  • Consultants : Marina Hernandez e Carlos O Siffert (cozinha)
  • Collaborators : Arivaldo Pereira da Costa (marcenaria e serralheria)
  • Hydraulics Consultant : CA Engenharia
  • City : São Bento do Sapucaí
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Oliq Restaurant. The restaurant is the fourth building designed by Play Aquitetura that makes up the Lagar Oliq. The set is formed by the olive oil production (2013/2014), the services attachment (2016/2017), and the Restaurant (2019/2021). In addition to the three main buildings, there are also projects, next to them, a small greenhouse.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography, Chair
© Leonardo Finotti

We consider important describe the project history of each of the stages, in order to understand them together. As a new activity for them, there was no initial planning that included the construction of the three stages: only with the need for the second construction, the attachment, that the desire for a future restaurant in place began to appear.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Lagar. In 2013, we designed a small shed for extracting oil from olives produced at the Santo Antônoi farm and by other small farmers in the region, a production that until then depended on EPAMIG’s machinery, in Maria da Fé, Minas Gerais.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Interior Photography
© Leonardo Finotti

With a functional character and referring to other services building that already existed on the farm (stable and material deposit), formed by a gabled roof, with gutters and gutters painted in bright colors, we explored in this Project the large extension of the roof, resulting from the linear distribution of the program. Underneath it is a wooden box that isolates some functions, such as the extraction area, filling the office, storage and bathroom.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Still under the roof but occupying the open áreas, we located to one end, the olive cleaning machine (initial function of the process) and at the other end, a large table for tasting the oil (final function of the route). For the Lagar, we painted the slats and scissors that make up the wooden structure of the roof in dark green.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Services attachment. After a few years of activities, there was a need to build an attachment to include the functions of stocking bottled oil, an office, a kitchen for the production of homemade jams, a packaging warehouse, and bathrooms for customers.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

We proposed the construction of a more hermetic volume, with the same measurements and proportions as the Lagar’s wooden box, which would occupy the side and back area of the land and area that would allow the connection with a new road for the flow of services, to be created simultaneously with the attachment. This new “box”, perfectly aligned with the wooden box, was built with a concrete and masonry structure, creating a terrace with a panoramic view of the olive grove. 

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Taking advantage of the uneven terrain and the thermal advantages of a semi-buried construction, we proposed a subsoil for storing oil. The attachment is connected to the Lagar by a wooden pérgola covered with glass.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Oliq Restaurant. At this point, the implementation was already planned to take place at the front end of the Lagar where there was a large uncovered terrace overlooking the valley and the olive grove. In overlooking the valley and the olive grove. In addition to the aesthetic qualities of this location, on one side the topography favored the construction of a lower level, to be connected to the attachment and to the access to services. The architecture consists of two main volumes separated by a covered pérgola that gives access to the restaurant and the store, a lower volume where the tasting room is located, and a semi-buried basement, where we locate the changing rooms, warehouses, cold chamber, and kitchen support.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography, Brick
© Leonardo Finotti
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Image 31 of 32
Plan 01
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography, Facade
© Leonardo Finotti

While the lower part was covered with local stones, the upper volumes were rustically plastered and painted with the same dark green used in the Lagar.
In addition to the enclosed áreas, on the north side, we proposed a balcony and an uncovered terrace overlooking the valley and mountains. On the west side. wooden brise soleil covers the windows, allowing control of the sun’s incidence.
It is worth mentioning the excellent execution work – both in the civil part (structure, masonry, installations, and finishes), as well as in the joinery and metalwork – carried out by professionals in the region.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography, Chair, Fence
© Leonardo Finotti
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Image 32 of 32
Plan 02
Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

At the beginning of the restaurant Works, we were asked to design a small greenhouse. We proposed a carousel made of wooden slats, which would have an autonomous and light shape, independent of the others.

Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Leonardo Finotti

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:São Bento do Sapucaí, SP, 12490-000, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lagar Oliq Complex / Play Arquitetura" [Complexo Lagar Oliq / Play Arquitetura] 05 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971418/lagar-oliq-complex-play-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.