Sobrado Pension / EeG arquitectos

Sobrado Pension / EeG arquitectos

Sobrado Pension / EeG arquitectos - Exterior Photography, StairsSobrado Pension / EeG arquitectos - Interior Photography, BeamSobrado Pension / EeG arquitectos - Interior PhotographySobrado Pension / EeG arquitectos - Exterior PhotographySobrado Pension / EeG arquitectos - More Images+ 21

Sobrado, Spain
More SpecsLess Specs
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Exterior Photography
© Hector Santos Diez

Text description provided by the architects. The intervention focuses on the reform of a farmhouse from the 18th century hosting a pension linked to the north part of the Camino de Santiago, located on the outskirts of the traditional nucleus of Madelos en Sobrado dos Monxes and bordering Concello de Boimorto. The building has had different extensions over time, until the 1970s when it was abandoned due to its poor condition. During this time the wooden structure has deteriorated and part of the slate walls have collapsed. The process of abandonment, as in many rural areas due to the exodus from rural to urban areas, causes a transformation in the landscape. Thus, social and cultural changes end up shaping the landscape.

Sobrado Pension / EeG arquitectos - Exterior Photography, Stairs
© Hector Santos Diez
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Image 13 of 26
Ground Floor Project
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Exterior Photography
© Hector Santos Diez
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Image 14 of 26
Top Floor Project
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Interior Photography, Beam
© Hector Santos Diez

The building is re-linked with the environment by regaining access from the north as a continuation of the trail. The building functions as a transition, passing through a large space on the ground floor towards the clearing in the forest. Everything that can be preserved from the traditional building is preserved. The additions that are made for functionality, such as the rooms on the ground floor or the increase in height, are kept minimal. The reformative gestures are stronger in areas in need of more height and the spaces that open towards the southeast, due to the missing or irrecoverable walls. In order to generate that reciprocal look throughout the structure, transparency and traditional materials are used for the recovered walls. These new forms are used to generate passive climatic systems, by means of windows that control the temperature, deciduous vine for solar control and the water pool generating thermal inertia and cross ventilation. On the ground floor, the trail is marked on the interior pavement in search of the forest clearing, crossing the central diaphanous room, which distributes the program of the building. On the first floor, a common corridor around the glazed surface facing the terrace leads to the rooms. Transparency and constructive sincerity were sought based on the common sense of popular architecture.

Sobrado Pension / EeG arquitectos - Interior Photography, Bedroom
© Hector Santos Diez
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Image 18 of 26
Sections
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Interior Photography
© Hector Santos Diez
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Image 21 of 26
Detail
Sobrado Pension / EeG arquitectos - Interior Photography, Bedroom, Wood
© Hector Santos Diez

The project is materialized through structural solutions of portal systems, slabs, joints and traditional materials, supported on the recovered pre-existing structures. The intention was to integrate the building with its new needs in the environment with warmth and harmony provided by traditional materials and solutions. The same thing happens on the interior where the power and light of the exterior are introduced through the transparencies, reinforced in areas with reflections created by mirrors. At dusk in the great darkness of the souto, the building appears as a small lighthouse that balances the synergy of yesteryear, between the environment and the construction, forming a sum of instants referring to a changing reality.

Sobrado Pension / EeG arquitectos - Exterior Photography
© Hector Santos Diez

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Praza Portal, 1, 15813 Sobrado, A Coruña, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sobrado Pension / EeG arquitectos" [Pensión Sobrado para el peregrino / EeG arquitectos] 02 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971149/sobrado-pension-eeg-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.